Den første babymaten

2

4-6 måneder har gått og endelig er det tid for poden å smake på noe annet enn morsmelk. Men hva skal du gi? Noen typer mat er mer skånsomme for magen den første tiden enn andre, Barnas Utvalgte viser deg hvilke.

[td_ad_box spot_id=»sidebar»]

Norske Helsemyndigheter råder til å fullamme barnet ditt frem til seks måneder, men det er ingenting i veien for å la barnet smake litt på mat fra allerede 4 måneders alder. Noen føler i denne perioden at barnet virker mer sultent og velger å innføre fast føde ett måltid om dagen for at barnet skal sove bedre om natten. I tillegg sies det at barn har et smaksvindu som åpnes mellom fire-ti måneder hvor barnet er mer mottakelig for nye smaker.

Husk at all mat skal være finmost uansett hva du velger å gi, og at mat den første tiden skal fungere som et tillegg til morsmelk og ikke erstatte den. Det er ikke før barnet nærmer seg ett år at maten skal utgjøre en hoveddel av måltidene barnet får i seg i løpet av en dag.

La barnet smake forskjellig smaker
Når det første måltiden skal gis bør det være noe nøytralt som grøt eller finmoste poteter. Husk at barnet aldri før har smakt annet enn den søte morsmelken, så nøytrale smaker bør være i fokus. På de forskjellige grøtpakkene står det om grøten skal blandes med vann eller morsmelk/mme. Velg gjerne pakkene som kan blandes med morsmelk dersom du fortsatt har melk eller morsmelk i fryseren, dette er mer skånsomt for babyens mage og gir grøten en søtere smak.

Puréer og grøt er best for den lille i starten. Det å venne seg til en ny konsistens krever øving og tid. Det finnes mange gode oppskriftbøker på babymat, men du kan også finne gratis oppskrifter på denne nettsiden under fanen «oppskrifter». Prøv deg frem på kjøkkenet med smaker du tror passer sammen, her er det vanskelig å gjøre feil. Det kan være lurt å investere i en god food-prosessor eller stavmikser dersom du planlegger å lage all babymat selv. Du får kjøpt små glass til å fryse hjemmelaget babymat på utvalgte billigbutikker som Søstrene Grene og Nille. Lag opp større porsjoner og frys ned i enkeltposjoner. På denne måten kan du ha ditt eget lager med hjemmelaget babymat i fryseren og ta opp ved behov – rimeligere enn ferdigkjøpet er det også!

Som sagt, barn fra 4-10 måneders alder er åpne for nye smaker – noe som bør utnttes. La etterhvert barnet spise det samme som familien spiser, bare uten salt og krydder – eller lag barnevennlige varianter som du fryser. Gi gjerne barnet en sitronskive som det kan sutte på for å smake noe surt.

Hvor mye?
I starten lager du kun «smaksprøver» slik at barnet blir kjent til smakene og magen vant til å fordøye den. Med «smaksprøver» menes en skje eller to. Å kun gi smaksprøver er viktig for å avdekke eventuell allergi mot visse matvarer. Dersom det er allergi i familien bør du være ekstra forsiktig. Introduser kun en type mat hver uke for å registrere reaksjoner og allergi. Husk at avokado også er en type nøtt, så vis varsomhet dersom det er mistanke om nøtteallergi.

Etter en tid kan du lage større posjoner og introdusere mat hvert tredje måltid. Det er her, som alt annet, viktig å følge barnets tempo. Noen barn krever mer mat enn andre, men du kjenner ditt barn best. For at barnet skal kunne skille mellom hva som er «mat» og hva som er «melk», bør ikke velling (tynn melk) gis fra flaske.

Når skal maten gis?
Under introduksjonsfasen av nye matvarer bør maten gis på morgenen/dagen. Dette er med hensyn til allergi, som du kan lese om lengere opp, slik at du har barnet under oppsyn tiden etter. Når du er trygg på matvarene kan måltidene skje når du måtte ønske. Banan bør ikke gis på kveldstid da noen barn får mye energi og kan være vanskelige å få til å sove. Kveldsmat bør heller bestå av mettende matvarer som grøt/velling eller avokado.

Dette kan babyen spise
Mat 4mnd+
Babygrøt
Poteter
Banan
Eple
Gulrøtter
Blomkål
Brokkoli
Avocado

Mat 6mnd+
Spinat
Rødbeter
Kålrot

Babyen skal ikke ha
Salt
Krydder
Honning
Søtningsstoffer
Nøtter
Fiskelevver og enkelte posteier
Upasteurisert melk og produkter av upasteurisert melk
Rå fisk og skalldyr
Rått kjøtt

 

3 enkle oppskrifter til å starte med

Gulrotpuré:
Kutt gulrøtter og blomkål i biter (mengdeforhold 2/3 gulrøtter og 1/3 blomkål).
Damp eller kok grønnsakene møre
Hell av grønnsakene og ta vare på litt av kokevannet
Finmos grønnsakene og tilsett litt av kokevannet eller morsmelk for en riktig konsistens.

Hirsegrøt
Kok opp 2 dl vann og legg i 1/2 dl hirseflak.
La grøten koke i 2-3 minutter.
La grøten avkjøles til behagelig temperatur.

Søtpotetmos
Skrell 1 søtpotet og kutt den i like store biter
Kok eller damp søtpoteten mør
Hell av vannet og legg i litt usaltet smør(ca 1ts), la smøret smelte i de varme potetene
Finmoses for hånd og spe på med litt morsmelk eller litt av kokevannet.

SHARE
Next articleUll er gull
Warning: A non-numeric value encountered in /customers/1/4/c/barnasutvalgte.no/httpd.www/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008 Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/1/4/c/barnasutvalgte.no/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/1/4/c/barnasutvalgte.no/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860 Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/1/4/c/barnasutvalgte.no/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/1/4/c/barnasutvalgte.no/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860