Noen babyer får lett flatt hode om de ligger i samme stilling over lengere tid. Kanskje har du allerede sett antydninger? For de aller fleste vil hodefasongen rette seg ut over tid, men det finnes små grep du kan gjøre allerede nå.

Hvorfor har min baby flatt bakhode?

Før tiden lærer å krabbe, består mye av tiden i å ligge på ryggen. I motsetning til voksne er skjelettet til babyer mykt, og former seg lett etter underlaget det ligger på. Flatt hode er et resultat av at barn ikke lenger ligger på magen når de sover, fordi man ønsker å unngå krybbedød. At babyens hode får en flatere form er først og fremst et kosmetisk problem, som for de aller fleste vil bli bedre med tiden. Dersom du mistenker at barnet kun ligger med hodet i en stilling på grunn av problemer med nakke, bør du ta kontakt med Helsestasjonen. De kan sette seg i kontakt med fysioterapaut og manuellterapaut som kan utrede eventuelle problemer og gi dere øvelser dere kan trene på hjemme.

Skjevt hode
En skjev hodefasong kan oppstå om babyen har en «favorittside». Legg merke til om babyen helst vender hode én vei, og snur hodet om du vender på det. Hodet kan da bli skjevt på den ene siden. Ved skjevt hode bør en fysioterapaut eller manuellterapaut kunne avdekke om det er snakk om låsninger i nakken. Det kan hende at barnet føler ubehag når når hodet er vendt til den ene siden, og at dette dermed er grunnen til at han eller hun automatisk bruker den «gode» siden til å ligge på. Barn med KISS- syndrom er mer utsatt for å få skjevt hode. Rådfør deg alltid med helsestasjonen før du tar barnet med til behandling.

Enkle tiltak for å motvirke flatt/skjevt hode
Babyens hode former seg etter underlaget. Prøv å legge babyen på siden, støttet opp av puter for å variere stilling. Tenk på hvor du legger lekene når dere leker sammen på lekematten. Bytt på hvor oro/leke som henger over stelleplassen er plassert, slik at barnet må bruke begge sider i løpet for å se på den i løpet av en dag. Legg barnet andre veien på stellebordet, slik at det må snu hodet for å se på deg.

Ved å passe på at barnet ligger i forskjellige stillinger kan virke prevantivt på flatt eller skjev hodefasong.
For at barnet ikke skal få press på hodet når det sover, kan en forebyggende pute hjelpe. Puten som selges hos fysioterapauter for barn heter «Babydorm» og er anbefalt å bruke der babyen ligger i ro – i f.eks seng, vogn, og under lekegym. En rekke produsenter har siden produsert liknende puter med samme hensikt.

Warning: A non-numeric value encountered in /customers/1/4/c/barnasutvalgte.no/httpd.www/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008