I Norske Helsemyndigheter anbefaler å amme barnet til det er 6 måneder, før man begynner med fast føde. Fra 6 måneders har studier vist at jernnivået synker, og barnet skal derfor få tilskudd gjennom kosten. Likevel er det ingenting i veien for å introdusere mat allerede fra 4 måneder dersom barnet virker sultent eller legger dårlig på seg. Snakk med helsestasjonen eller lege for videre veiledning. 
[td_ad_box spot_id=»sidebar»]

De følgende oppskriften er beregnet på barn fra 4 måneder. Husk at all mat skal moses godt og gjerne tynnes litt ut med vann eller morsmelk/mme for en bløtere konsistens. Frukt og grønnsakspuréer er fine å starte med fordi de er skånsomme mot magen og i tillegg er proppet fulle av næringsstoffer. Velg mellom grønnsaker som gulrot, pastinakk, sellerirot, potet, søtpotet eller bland en purée med fler komponenter.

Gulrot purée

1. Skrell og skjær 6 gulrøtter passelige biter og skyll godt under rennende vann.

2. Damp eller kok gulrøttene til de er møre og enkle å mose.

3. Sil av gulrøttene fra vannet og ta vare på litt av kokevannet.

4. Plasser de kokte gulrøttene i en foodprosessor eller mos med en stavmikser til massen er fri for klumper. Tilsett en spiseskje kokevann av gangen, til puréen har passelig konsistens.

Denne oppskriften gir en solid posjon som du kan fryse ned i frysebegre eller isposer. Dersom du fryser i isposer gir en «isbit» vanligvis 2 ts puré. Vi anbefaler at du kun tiner en bit av gangen i perioden hvor babyen er i tilvenningsfasen. Senere når babyen er blitt mer vant til mat og spise faste måltider, kan du tine 2 – 4 isbiter av gangen.

 

Banan puré

Bananer holder seg ikke godt, så vi anbefaler å skjære av den biten babyen kommer til å spise og legge resten i en lufttett boks til neste måltid.

1. Mos en moden banan med en gaffel

2. Tilsett 1 spiseskje kokt vann, brystmelk, eller morsmelkerstatning til ønsket konsistens. Server umiddelbart.

 

Avocado purée

1. Skrap ut kjøttet i en halv avocado, og legg den resterende halvdelen i en lufttett pose for senere bruk.

2. Mos avocadoen med en gaffel og tilsett en og en spiseskjeer kokt vann, morsmelk eller morsmelkerstatning til ønsker konsistens.

3. Server umiddelbart

 

Søtpotet puré

1. Skrell og skjær søtpoteten i passende biter og kok til poteten er mør.

2. Bruk en foodprosessor eller stavmikser til å mose poteten fri for klumper.

3. Tilsett en og en spiseskje med vann, morsmelk, eller morsmelkerstatning til ønsket konsistens.

Denne oppskriften egner seg til frysing. Dersom du fryser i isposer gir en «isbit» vanligvis 2 ts puré. Vi anbefaler at du kun tiner en bit av gangen i perioden hvor babyen er i tilvenningsfasen. Senere når babyen er blitt mer vant til mat og spise faste måltider, kan du tine 2 – 4 isbiter av gangen.

 

Eplepurée

1. Skrell og skjær eplende i passende biter og damp eller kok til de er møre.

2 Bruk en foodprosessor eller stavmikset til å mose eplene fri for klumper.

1. Place apples in a vegetable steamer. Steam, covered, 12 minutes or until very tender.

Oppskiften egner seg godt til frysing. Dersom du fryser i isposer gir en «isbit» vanligvis 2 ts puré. Vi anbefaler at du kun tiner en bit av gangen i perioden hvor babyen er i tilvenningsfasen. Senere når babyen er blitt mer vant til mat og spise faste måltider, kan du tine 2 – 4 isbiter av gangen.

Warning: A non-numeric value encountered in /customers/1/4/c/barnasutvalgte.no/httpd.www/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008