Dette må du ha til babyen det første året!

0
Hvilke babyprodukter er nødvendige for det første året? Her er en liste over de hovedtingene som du trenger til å kle opp, forflytte, og mate babyen din, så vel som å gi han en trygg plass å sove.
[td_ad_box spot_id=»sidebar»]

Babyklær

Babyklær er vanligvis merket med størrelsene 50 – 80, hvor 50 er nyfødt og 80 er opp til ett år. Noen babyer er fra fødsel for store for størrelse 50, og går derfor rett på størrelse 56. Dette kan være vanskelig å vite på forhånd, så du vil ha noen ekstra størrelser i bakhånd. I tillegg vokser babyer raskt (altfor raskt!), så vær sikker på at du har noe i den neste størrelsen også.

For hverdagsbruk bør du tenke komfort og praktisk. Se etter myke romslige klær som gir barnet ditt mulighet til å bevege seg og som kan gjerne kan kokvaskes.

Bør du kjøpe organsiske babyklær? Disse er laget uten sterke kjemikalier, men er vanligvis priset til en høyere pris – og få vil si det er absolutt nødvendig å kjøpe alle babyklærne av organsisk bomull. Uavhengig av hva du velger bør du bruke er vaske- og tøymykner for å unngå irritert hud.

Her er er hovedplaggene som babyen din vil trenge. Forslagene er utarbeidet for en tre-måneders periode, kjøp inn mer etterhvert som babyen vokser til.

Heldrakter (5-7 stk): Heldrakter er perfekt for både natt og dag, og spesielt i starten da babyen sover ofte.  Se etter heldrakter som har glidelås eller knepping i fronten og helt ned til føttene. Disse lar deg skifte babyens klær enkelt uten å dra noe over hodet dens. Pass på at drakten har knepping nede for å enkelt skifte bleie.

Bodyer (5-7): Praktisk og enkel knepping bør prioriteres her. For de aller minste er det lurt med knepping i siden, for å slippe å dra bodyen over babyens hode. Dersom bodyen ikke har dette, bør den ha knepping i skuldrene eller i ryggen for å gjøre åpningen større. Kjøp bomull til sommeren, og bomull/ull til vinteren.

Bukser/leggings (3-4): Brukes sammen med body eller genser, og er enkle å bytte om babyen skulle ha et uhell. Ha derfor alltid med en ekstra i stellebagen! Se etter myke stoffer som ikke strammer på den lille magen.

Yttertøy(2 stk): Yttertøy i fleece og ull er passende både på sommer og vinter. Velg tynnere materialer på sommeren, og ha de i bakhånd på kjølige sommerkvelder.  Heldrakter er praktisk, gjerne med glidelås i front.

Kjøp i en større størrelse og brett opp armer og bein, da varer plagget hele sesongen! Unngå plagg som har stropper, hemper og løse deler som barnet kan sette i halsen.

Lue og votter: En lett sommerhatt som skygger for solen om sommeren, en lett bomullslue på høst/vår og en varmere lue som dekker ørene på vinteren. Bruk luer med knyting under haken på små babyer, så holder luen seg på plass.

På høst/vår holder det med noen lette bomullsvotter med elastikk rundt håndleddet. På vinteren er det lurt å invistere i noen gode varme votter til babyen. Se etter et par som er godt foret, og som har glidelås i sidene.

Sokker og tøfler: Du vil trenge mange par sokker for innendørs bruk, og noen gode ulltøfler til å ha ute i vognen eller bæresele. Små barn skal ikke ha sko.

 

Bleier

Bleier: Uavhengig av om du bruker tøybleier eller engangsbleier, vil babyen din mest sannsynlig trenge 10-12 stk om dagen i starten, så kjøp inn rikelig.

Engangskluter: Skifter du hjemme, bør du bruke tørre engangskluter som du fukter i rent vann. Da unngår du kjemikalier, og får gjort jobben. Apoteket selger engangsklutene Vidi og Kiwi har «Unik tørrkluter».

Våtservietter: Greit å ha i stellevesken på tur uavhengig av om du kjøper ferdig eller lager dine egne. Dersom du velger å kjøpe – gå for en uten parfyme!

Stelleplass eller stelletopp: Du behøver ikke å kjøpe et stellebord, men du vil mest sannsynlig finne en plass som egner seg til å skifte bleie. Noen foreldre bruker en stelletopp eller bare et håndkle på gulvet eller sengen.

Forflyttning

Vogn:  Du trenger en god vogn for å bevege babyen og deg selv rundt. Tenk nøye igjennom dine kriterier: Trenger du stor kurv under for å gjøre handleturer med baby enklere? Trenger du store hjul til turgåing på landet, eller svingbare for enkel fremkomst mellom butikkhyller? Skal du jogge med vognen? Se vår vognguide for mer hjelp.

Bilstol: En sikker bilstol er alfa og omega. Selv om det kan være fristende – kjøp ikke et brukt bilstol. Sikkerhetsretningslinjene opptateres stadig, så du ønsker at bilstolen du har møter dagens standard. I tillegg har bilstoler utløpsdato, vanligvis innen fem år fra produksjon (se på setet etter klistremerket). I tillegg, du vet ikke sikkert at setet du kjøper brukt ikke har vært i en kolleksjon og dermed ikke lenger kan brukes. Når det gjelder babyutstyr kan man kjøpe mange ting brukt, men bilstol er ikke en av de.

Amming og flaskemating

Ammepute: En ammepute er spesialdesignet til å støtte babyen din når du ammer eller mater med flaske. Puten kan hjelpe deg å unngå å spenne skuldrene og nakken gjennom ammestunden. De er ofte fylt med små kuler som hjelper til med å holde babyen i posisjon bedre enn vanlige puter.

Ammetilbehør: Bephanten kan du smøre på etter amming for å unngå såre brystvorter. Det er vanlig å lekke melk mens du ammer, så kjøp inn noen gode ammeinnlegg. På vinteren er ullinnlegg svært lurt, de holder brystene varme. Velg mellom engangs – eller vaskbare ammeinnlegg.

Gulpekluter (7-15): Til å henge over skulderen, tørke vekk gulp og sikkel. Du trenger fler enn du tror!

Flasker (6-8 stk): Flasker trenger du kun å kjøpe inn om du vet at du ikke skal amme, eller ønsker å delamme. Kjøp ikke alle flaskene på en gang, la babyen finne ut hvilken han liker best. Se våre tips til flaskematere !

Morsmelkerstatning: Dersom du ikke kan, eller planlegger å ikke amme,  finnes det et utvalg av erstatnings-alternativer. Prøv deg frem! Noen babyer tåler de fleste typer, mens andre har mer ømfintlig mage.

Flaskebørste: Disse er praktiske når du skal vaske flaskene i såpevann, fordi de kommer til i alle de vanskelige krokene!

Brystpumpe: Du vil kanskje pumpe melk som du kan fryse ned, eller som kan gis på flaske når du ikke er i nærheten. Tenk over hvor mye du kommer til å bruke den, og velg deretter. For innimellom-bruk kan en manuell pumpe fungere mer enn nok, mens en som planlegger å bruke pumpen ofte kan være mer fornøyd med en som er elektrisk.

Poser eller beger til å fryse melk: Praktisk om du pumper !

Mating

Når barnet ditt begynner å bli klar for fast føde, et sted mellom 4 og 6 måneder, trenger du litt utstyr.

Babystol: Om du velger å bruke en vippestol eller babystol er opp til deg, men babyen bør sitte rett når han eller hun spiser. Babyen bør helst kunne ha beina på et underlag når den spiser, for det er ubehagelig å ha beina hengende i lufta over tid. Kjøp en babystol med brett/bord for å samle mest mulig søl, og med hjul for å forflytte stolen fra rom til rom. Se etter en modell som er lett å rengjøre, du må regne med å gjøre det ofte !

Asjetter: Noen foreldre liker babyasjetter sugekopper på undersiden. Disse sitter fast i underlager, og  hindrer asjetten i å bli kastet i gulvet.

Babyskje: En liten babyskje med langt håndtak er snill mot babyens gommer og spesiallaget til å passe babyens munn.

Tutekopper (3 til 5): Disse koppene kommer med et lokk og en tut for enkel drikketeknikk, og søler ikke ut over alt når de faller. Kopper med håndtak vil antakeligvis være det enkleste for barnet å håndtere i starten.

Smekker (3-5): Her finnes det alle mulige varianter. Plastsmekker med lomme som samler opp matrester, vanntette, hurtigtørkende, myke, harde – ditt valg!

Babyleker og tilbehør

Smokker: Noen babyer elsker dem, andre ikke. Smokker er ikke nødvendige i seg selv, men for noen babyer fungerer de godt som trøst.

Vippestol: En stol som babyen kan få i bevegelse ved å sparke med beina. Det er smart, et trygt sted å sette babyen (på grunn av stroppene mellom beina), og mange babyer elsker bevegelsen!

Lekematte/babygym: Dette er myke matter med leker som henger over hodet til babyen. Små babyer kan like å studere lekene, og etterhvert begynne å gripe etter de.

Leker: Babyen trenger ikke mye leker i starten, så du komer langt med et par rangler, leke med musikk, og noen myke bamser.

Sove

Sprinkelseng og madrass: Mange foreldre trenger ikke en sprinkelseng i starten fordi de velger andre alternativer som krybbe og babynest til å ha i sengen. Men sansynligvis ønsker du å flytte babyen over i egen seng etterhvert, og her kommer sprinkelsengen inn. Når du skal kjøpe seng, se etter en hvor sprinkelene ikke er for langt fra hverandre. Du vil ikke risikere at barnet setter fast hodet sitt.

Sengetøy: Du vil trenge 2-3 par laken og sengetøy + tisselaken om barnet har en tendens til å tisse seg ut på natten.

Sprinkelbeskytter: Beskytter barnet mot sprinkele på sengen. Pass å at sprinkelbeskytteren sitter godt, og ikke har lange tråder som barnet kan få tak i.

Sikkerhet

Det er viktig at du babysikrer hjemmet så fort babyen begynner å bevege seg rundt, gjennom åling eller krabbing.

Trappegrind: Dersom du har trapp, invester i en trappegrind i bunnen og toppen av trappen. Du kan også bruke en grind til å avgrense arealer inne i huset hvor du ikke vil at babyen skal komme til, slik som bad eller kontor.

Stikkontaktbeskytter: Stikkontakter fungerer som en magnet for nysgjerrige babyer. Dekk dem til!

Helse

Førstehjelpskrin: Lurt å ha i bakhånd!

Nesesuger: Bruk sammen med saltvannspray og åpne opp ved tett nese.

Tyggeleker: Å tygge på disse kan redusere ubehagelighetene til babyen mens den får tenner.

Digitalt termometer: Dette er viktig å ha i barnets førstehjelpsskrin.

Baby neglsaks og neglfil: Skarpe babynegler må klippes ofte, gå over de hver dag for å se om noen bør klippes ned!

Babyvennlig vaskemiddel og tøymykner: Noen merker har spesialisert seg på å være skånsomme mot sensitiv hud så vel som babyhud. Velg en som er uten parfyme, f.eks Nautral.

Warning: A non-numeric value encountered in /customers/1/4/c/barnasutvalgte.no/httpd.www/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008 Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/1/4/c/barnasutvalgte.no/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/1/4/c/barnasutvalgte.no/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860