Disse matvarene skal du unngå som gravid

0
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Dersom det er din første graviditet har lurer du helt sikkert på hva du kan og ikke kan spise. Som gravid kan du hovedsakelig spise som normalt, men med noen unntak. Vi viser deg hvilke.
[td_ad_box spot_id=»sidebar»]
Dette fraråder Norske Helsemyndigheter gravide å spise:
  • Upasteurisert melk
  • Ost av upasteurisert melk
  • Myke og halvmyke oster (dvs. brie, camembert, gorgonzola etc.)
  • Rått kjøtt (det vil si speket kjøtt, gravet kjøtt, tartar)
  • Hvalkjøtt
  • Selkjøtt fra Vestisen
  • Blåkveite over 3 kilo
  • Ferskvannsfisk av typen: all gjedder, abbor over 25 centimeter, ørret over én kilo, røye over én kilo
  • Fiskelever
  • Krabbeinnmat fra skallet
  • Skjell: fordøyelseskjertelen i kamskjell og nyren i oskjell
  • Eksotisk fisk: hai, sverdfisk, skater, fersk tunfisk (gravide bør unngå sushi med tunfiskfilet)
  • Rakefisk
  • Måseegg
Kjøtt

Gravide kan spise alle typer kjøtt som er gjennomstekt eller gjennomkokt. Det vil si at tartar, røket -,gravet- og speket kjøtt skal unngås. I dårlig varmebehandlet kjøtt er man redd for Toxoplasma (Toxoplasma gondii) som er en parasitt som forekommer i tarmkanalen til katter. Dersom dyret man spiser av har vært smittet med denne parasitten, overføres sykdommen til kjøttet. Parasitten drepes ved at kjøttet gjennomkokes eller gjennomstekes. Den drepes også ved dypfrysing i flere døgn ved minst -18° C. Om du virkelig har lyst på litt salami eller spekemat, kan du fryse kjøttet godt i noen dager før du spiser det.

Toxoplasma er vanligvis ikke farlig, men dersom den gravide for smittes for første gang under svangerkapet, kan parasitten forårsake abort, midsdannelser eller andre alvorlige skader på babyen om sykdommen ikke behandles i tide. Dersom du tidligere har blitt smittet av Toxoplasma, har du antistoffer i kroppen og disse rådene gjelder ikke deg.  I Norge har mellom 10 og 20 prosent av befolkningen antistoffer mot Toxoplasma. 

Om du mistenker at du har blitt smittet under graviditeten kan en enkel blodprøve hos legen gi deg svar.

 

Fisk og skalldyr

Åsaken til at enkelte fiskesorter og skalldyr frarådes er fremmedstoffer. Som gravid kan du etter de nye retningslinjene trygt spise sushi av rå fersk fisk, men unngå produktene på listen øverst på siden. Tunfisk på boks er trygt.

Meieriprodukter

Du skal unngå meieriprodukter som er upasteurisert. Pasteurisering betyr at produktet er varmebehandlert. Spesielt er det oster man skal være oppmerksom på når det gjelder upasteuriserte produkter, fordi flere av disse er laget av rå melk. I Norge og Eu er det påbudt å merke ostene, så ta en kikk på ingredienslisten for å se om varen er trygg. I tillegg skal du unngå å spise myke oster av pasteurisert melk, som brie, camembert og blåmuggost. Parmesan og grana padano som er faste upasteuriserte oster er i midlertid regnet som trygge. Fetaost er vanligvis en ost du ikke skal spise under graviditeten, men Apetina sin fetaost er pasteurisert og regnet som trygg.

 

Kilde: Norsk helseinformasjon og matportalen.no

Warning: A non-numeric value encountered in /customers/1/4/c/barnasutvalgte.no/httpd.www/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008