Forbered deg til fødselen: 10 smarte tips

0
Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Det er gjerne ikke før svangerskapets siste måneder, at du begynner å føle deg klar til å tenke på fødselen og forberede deg til den. Å forberede seg til fødsel innebærer både fysiske, psykiske og praktiske forberedelser som kan være nyttig, både for deg og din partner. Når du er forberedt på hva som skal skje, bidrar dette til at du kanskje føler deg litt tryggere. Vi gir deg 10 smarte råd for hvordan du kan forberede deg til det du har i vente.
[td_ad_box spot_id=»sidebar»]

1. Fødselsforberedende kurs

Du vil helt sikkert få tilbud om fødselsforberedende kurs, enten på sykehuset hvor du skal føde eller av jordmor på helsestasjonen. Du kan også gå på et privat kurs eller få kurset hjem i egen stue. Her kan du og din partner få informasjon om blant annet fødselen, smertelindring, fødestillinger, pusteteknikk, barseltiden osv. Kurset bør gjennomføres før svangerskapsuke 36 slik at du mest sannsynlig får deltatt på kurset.

 

2. Les og lær

Kunnskap gir deg styrke, og du vil trenge mye styrke den dagen det virkelig gjelder. Selv om du kanskje skal eller har vært på fødselsforberedende kurs kan det være lurt å lese litt også. Det finnes mye god litteratur om fødsel og det som hører med. Sett deg ned med partneren din og les gjennom det du finner her på vår hjemmeside, så vil dere være ganske godt rustet til hva dere skal gjennom.

 

3. Se på fødselsvideoer

For de som tørr kan det være veldig lærerikt å se på fødsler på video. Serien «Fødeavdelingen» er et virkelighetsnært program som lar deg ta del i mange forskjellige fødsler. Det ligger også mange klipp på Youtube. Din partner kan også ha veldig god nytte av å se på dette da han eller henne kan få et innblikk i hvordan andre opptrer på fødestuen. Du kan også lære av å lese andres fødselshistorier. Husk at ingen fødsel er lik, så ikke la deg skremme av andres opplevelse. Du vil sitte igjen med en helt egen erfaring.

 

4. Øv på pusteteknikk

En god pusteteknikk er alfa omega når riene tar tak. Pust rolig inn med nesen, dypt ned i magen, og tøm lungene med luft ved å puste rolig ut igjen med munnen. Øv på dette før fødsel, gjerne sammen med partneren din. På denne måten kan han lede deg inn igjen på riktig spor hvis du faller ut av rytmen. Samtidig som du puster prøver du å slappe av i hele kroppen uten spenne en eneste muskel. Behersker du denne teknikken vil du merke at det faktisk har en veldig god smertelindrende effekt.

 

5. Tren

De sier at å føde er som å løpe maraton, og før et maraton er det naturlig at man trener. Hvis du er i form og har overskudd til å trene, så prøv å trene regelmessig gjennom svangerskapet frem mot fødsel. Du skal selvfølgelig ta hensyn til eventuelle plager og lytte godt til kroppen din. Å trene bekkenbunnsmuskulaturen kan gjøres liggende, sittende og stående, så der har du ingen unnskyldninger. Bekkenbunnsøvelser er viktig for å unngå ufrivillig vannlatningsproblematikk og for å styrke vaginalmusklene. Kvinner som gjør slike øvelser har lettere fødsler enn de som ikke gjør det.

 

6. Pakk fødebaggen

Det kan være veldig greit å ha en bag stående klar med det du skulle trenge på sykehuset. Du vet aldri når fødselen starter og da har du i hvert fall én ting mindre å tenke på i kampens hete. Pakk bagen noen uker før termin. Et godt tips er å ha en liste klar for det du ikke får pakket ned på forhånd, som for eksempel toalettsaker og ting som eventuelt står kaldt. Da kan partneren din finne frem dette mens du kan konsentrere deg om andre ting. Vi har laget en liste til deg over ting som kan være lurt å pakke.

 

7. Skriv et fødebrev

Mange fødeavdelinger ber nå kvinnen som skal føde om å skrive et fødebrev. Dette er selvfølgelig valgfritt, men kan være et nyttig redskap for deg og jordmor. Fødebrevet er din plan for fødselen og her skriver du ned dine ønsker for hvordan du vil ha det – Hvilken type smertelindring ønsker du? Ønsker du for eksempel å føde i vann? Er det noe spesielt jordmor bør vite om deg? Tidligere fødlser osv.

 

8. Snakk sammen

I forkant av fødselen kan det være lurt å ha snakket sammen om hvordan partneren din kan være til hjelp på fødestuen. De kan ofte føle seg hjelpeløse og ikke sikre på hva de skal (og ikke skal) gjøre. Forbered ham også på at det du forteller ham nå kan endre seg totalt og at «fødekvinnen» kan være veldig bestemt på det hun vil og ikke vil.

 

9. Finn ut hva du skal gjøre når fødselen starter

Når skal du ringe føden? Når skal du dra til sykehuset? Hvem skal passe hunden eller kommende storesøsken? Hvem skal kjøre deg? I god tid før første rie kommer bør du ha en plan for hva som skal skje når det virkelig er i gang. Når det gjelder pass og skyss bør du også ha en plan B og C hvis det ikke skulle passe der og da. Neste tips inngår også i denne planen.

 

10. Kjør til sykehuset

Dette høres kanskje litt teit ut, men igjen får dere én ting mindre å tenke på. Å kjøre en tur til sykehuset som en slags «generalprøve» kan være lurt. Spesielt hvis du ikke har vært der før eller kjørt veien dit. Da blir den som skal kjøre sikker på veien og hvor lang tid det tar. Samtidig kan dere finne frem hvor dere skal parkere, hvilken inngang dere skal bruke og hvor fødeavdelingen ligger. Selv om det skal være godt skiltet på sykehus, kan det være veldig greit å ha vært der én gang før.

 

Til slutt er det viktig at du er klar over at uansett hvor godt forberedt du er og uansett hvor sterkt du ønsker det ene eller det andre for din fødsel, så kan man aldri helt planlegge en fødsel. Hvordan det går kan ingen styre fullt og helt og det er derfor viktig at du er åpen for forandringer og ikke blir skuffet dersom ikke alt blir som du ønsker. Men så lenge du tar deg tid til å forberede deg, vil du føle deg selvsikker og vellykket uansett hvilken retning fødselen tar.

Warning: A non-numeric value encountered in /customers/1/4/c/barnasutvalgte.no/httpd.www/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008