Når far er hjemme med babyen for første gang

0
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Selv om det gjerne er mor som er hjemme med babyen den første tiden, er det viktig at også far får ta del i rutinene.
[td_ad_box spot_id=»sidebar»]

Skal du til frisøren? Jentekveld? Vil du kommme i gang med treningen? Uansett årsak, noen ganger kan det være deilig å ha litt tid for seg selv uten mann og barn. Mest sannsynlig er pappaen mer enn ivrig på å endelig få litt «far og baby»-tid og håndtere bleieskift og mating på sin måte. Endelig får han også et innblikk i hvordan du har det hjemme mens han er på jobb.

Å drikke av flaske

For at far skal kunne ha babyen alene er det en forutsetning at babyen klarer å drikke av flaske. Har dere øvd i forkant? Begynn gjerne tidlig dersom du frem til nå har fullammet. Du vet aldri hvordan barnet vil takle en flaske, og for mange er dette er prøve- og feile- periode. La far delta i matingen og vis han hvordan barnet skal rapes.

Nekter barnet å ta flasken? Prøv disse rådene:

1. Prøv dere frem med ulike flasker, flaskesmokker og morsmelkerstatning. De forskjellige merkene har ulike utforminger på smokkene, så her må du finne en som barnet ditt liker. Dersom barnet tar flasken om den inneholder morsmelk, men ikke morsmelkerstatning – må du prøve deg frem her også. Babyer har gode smaksløker og smaker lett forskjellen mellom de ulike typene. Prøv også med en liten knivsodd maltestrakt for å gjøre melken søtere eller bland morsmelk og erstatning 50/50.

2. Noen barn vegrer seg mot flasken fordi den ikke føles som mors bryst. Prøv å varme flasketuten slik at den kjennes mer ut som bar hud.

3. La far gi barnet flaske uten at mor er til stede. Lukten av mor forbindes gjerne med pupp og brystmelk. Flere har hatt hell i at flaskematingen går lettere når barnet ikke lukter denne distraksjonen.

4. Mat med kopp. Om flaskemating ikke ser ut til å fungere, kan dere gi melken i en liten kopp eller bruke en skje. Denne varanten er tidkrevende, men i det minste får barnet i seg mat om du bort.

5. Sukkervann. Dette er aller siste løsning, og skal ikke gjøres jevnlig. Sukker kan være skadelig for barnet i store mengder, så dette tipset benytter du deg av kun i en overgangsfase. Bland sukkervann med 1 spiseskje sukker og 1 dl lunkent kokt vann og ha det på flasken. I bakhånd har du en annen flaske med ferdigblandet melk. Begynn med å gi litt av sukkervann-flasken, og når barnet har fått et godt sugetak bytter du kjapt over til flasken med melk.

Hverdagsrutiner

La far få ta seg av alle bleieskift, stell, trøst og leggerutiner i en dag før du skal bort. Selv om mor ikke er til stede i noen timer eller en kveld, bør likevel de faste rutinene opprettholdes. Pleier du å gjøre kveldsstellet på en spesiell måte eller synge en sang ? Fortell far hva barnet liker og vær en støttespiller i prosessen. Husk at du er mye mer med barnet enn det han er, så det er naturlig at du kjenner barnets ønsker bedre. Vis forståelse for at han spør spørsmål og svar så godt du kan.

 

Ha telefonen på, og nyt fritiden din med god samvittighet !

Warning: A non-numeric value encountered in /customers/1/4/c/barnasutvalgte.no/httpd.www/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008