Å kjøpe en vogn er gjerne den største økomomiske investeringen man gjør som gravid. Men hva skal du velge? I barneutstyrsbutikken spør betjeningen deg om du ønsker en kombivogn eller duovogn, svingbare eller faste hjul, vendbar sportsdel eller ikke ? Det er mye å tenke på, og ikke minst sette seg inn i. Her har vi samlet de vanligste spørsmålene førstegangsgravide har når det gjelder vognkjøp.
[td_ad_box spot_id=»sidebar»]

Uavhengig av om du skal kjøpe vogen på nett eller i butikk, er det alltid en god idé å prøvetrille vognen i butikken. Be betjeningen om å vise deg vognens ulike funksjoner, hvordan den klappes sammen, hvordan bagen skal bæres og spør dem ut om bruksområde og tilbakemeldinger fra tidligere kjøpere.

Hva er forskjellen på kombivogn og duovogn?

Kombivogn:

En kombivogn består av to deler, sportsvogn og bærebag. Til forskjell fra duovogn, er bærebagen løs og plasseres i sportsdelen når barnet er lite. Etterhvert sombarnet vokser fjerner du bærebagen og du sitter igjen med en fullverdig sportsvogn. Bærebagen til en kombivogn er som oftest lettere i vekt, noe som er praktisk dersom du planlegger å bære bagen mye opp og ned trapper. Et minus er at bagen gjerne er mindre i størrelse enn bagen til duovogn, og med vinterbarn kan du oppleve at bagen ikke har god nok plass til vognpose. Den samlede vekten er tyngere på en kombivogn enn hos en duovogn, fordi sportdelen og bagen brukes samtidig.

Populære kombivogner: Bumbleride Indie, Beemo kombivogn

 Duovogn

I motsetning til en kombivogn består duovognen av to deler, sportsdel og babybag, som brukes hver for seg. Det vil si at du fester babybagen direkte på understellet, og ikke i en sportsdel slik du gjør med en kombivogn. En duovogn har vanligvis en større bag en kombivognen, så her har du bedre plass til vognpose. Sammenslått tar en duovogn mindre plass enn en kombivogn sammenlagt, fordi du kun bruker en av delene av gangen. Dette bidrar også til lettere vekt. Et minus er at babybagen gjerne er tyngere enn en bag-innsats på kombivognen.

Populære duovogner: Bugaboo Buffalo, Stokke Explory

Duo kombi

Den duo-kombi vogn er en vogn som kan brukes som begge deler. Brio Smile er et eksempel på en duo-kombi vogn, hvor du står mellom å kjøpe en mykbag og en hardbag til babyen. Den mykbagen plasseres i sportsdelen (og utgjør en kombi-vogn) mens hardbagen plasseres rett på understellet (og utkjør en duo-vogn).

Populære duo- kombi vogner: Emmaljunga Mondial, Brio Smile

Skal jeg velge trehjuling eller firhjuling?

Trehjuling

En trehjuling er enkel å manuvrere mellom butikkhyller og i naturen generelt. Dersom du velger å kjøpe en vogn med tre hjul, bør det fremste hjulet kunne svinges 360 grader rundt og ha mulighet til å låses fast i fremoverstilling på vinterføre. Om du har tenkt til å bruke vognen i barnehage eller til soving når barnet blir større, vil vi heller anbefale deg å kjøpe en vogn med fire hjul. Selv om stødigheten på trehjulinger har blitt bedre med tiden, vil du ikke risikere at din aktive ettåring velter vognen når han våkner etter en lur i barnehagen. En løsning på problemet kan være å ha en egen vogn stående i barnehagen til dette formålet, eller velge en vogn med fire hjul hvor de to fremste er svingbare. Da vil du få mange av de samme fordelene som en trehjuling har.

Populære trehjulinger: TFK, easywalker, mountain buggy

Firhjuling

En firhjuling er generelt sett mer stabil enn en vogn med tre hjul. Velg mellom fire faste hjul, eller en vogn der de to fremste hjulene er svingbare. En firhjuling med faste hjul egner seg godt til almenn bruk, lange turer på landeveier og i noe terreng. Ved terrengbruk, vær obs på at hjulene bør ha god demping. Vogner hvor de to fremste hjulene er svingbare er lette å manøvrere og har vist seg å bli svært populære de siste årene. I Norge hvor det på vinteren har en tendens til å sludde, vil vi anbefale deg store lufthjul som du kan låse i stilling ved behov. Velg ikke for små hjul da disse vil komme under snøen om det ikke er brøytet, og gi deg en tyngere tur.

Ved kjøp av Emmaljunga-vogn kan du velge mellom faste eller svingbare hjul på alle modeller.

Hvor stor er babybagen og sportsdelen?

Vår oversikt over lengde og bredde på babybag og sportdel finner du her : Oversikt over lengde og bredde på babybag og Oversikt over sittelengder på sportsdel

Warning: A non-numeric value encountered in /customers/1/4/c/barnasutvalgte.no/httpd.www/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008