Velkommen inn i andre trimester

0
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Der første trimester for mange var preget av kvalme, er den gode nyheten av kvalmen for mange avtar i dette trimesteret. Faktisk blir det andre trimesteret omtalt den morsomste tiden – energien kommer tilbake, du er synlig gravid, og det er fortsatt ikke for tungt å gå i trapper.
[td_ad_box spot_id=»sidebar»]

Det er en god nyhet at om du fortsatt er plaget med kvalme, vil det mest sannsynlig bli bedre nå. Det samme gjelder humørsvingningene og utmattelsen – det er deilig å føle hvordan graviditeten blir lettere å takle. Og du, har du fortalt nyheten til omverden enda ? I uke 12 avtar sjansen for spontanabort drastisk og det er stor sannsynlighet for at du om noen måneder vil ha en liten baby i armene.

Har babykulen begynt å synes enda? Fra nå av skal vekten gå oppover. Det betyr at det er på tide å handle inn noen nye klær om buksene begynner å stramme.

Bevegelser i magen

Det kan hende du allerede har kjent bevegelsene til babyen i magen? Hvis ikke, kan du forvente at det skjer ganske snart. Det er større sannsynlighet for at du merker babyens bevegelser tidligere om du har vært gravid før. Da kjenner du igjen bevegelsen, og klarer å oppdage den tidligere. Endelig har babyen vokst seg til, og han dulter borti magen når han sparker, slår og turner. Fra du kjenner bevegelse i magen, skal du kjenne bevegelse jevnlig. Dersom du er urolig for at ting ikke er som de skal, ring legevakten. Sjekk alltid en gang for mye enn for lite, plutselig fraværende bevegelse skal taes på alvor.

Bryster

Brystene dine er kanskje ikke så følsomme og hovne som de var i første trimester, men de vil fortsette å vokse og gjøre seg klare for å amme. Har du lagt merke til at det mørke område rundt niplene, areola, har blitt mørkere? Dette er for at babyen lettere skal kunne finne frem til brystet. I tillegg vil du få små kuler rundt niplene, som er fettkjertler. Disse kjertlene smører området ved areola og hindrer huden i å tørke ut. For noen er det mulig å presse ut en gulaktig væske på dette tidspunket, som kalles colostrum.

Strekkmerker og hud

Etterhvert som hudens trekkes når magen vokser til kan belastningen bli for stor på enkeltområder og det kan oppstå skader i lærhuden (underhuden). Om du får strekkmerker eller ikke avhenger også av hormoner. De vanligste områdene er mage og bryst.

Ikke alle gravide får strekkmerker, men det er veldig vanlig. Etter graviditeten vil merkene falme, og bli mindre synlige.  Desverre ser det ikke ut som at det finnes noen måte å unngå dem på helt. Det finnes mange produkter på markedet som mener de kan hindre strekkmerker i å oppstå, men frem til nå finnes det ingen bevis på at disse produktene har en reell effekt. Stekkmerker eller ikke – å holde huden din fuktig med en god fuktighetslotion kan hjelpe til med å holde kløen i sjakk.

Ikke alle gravide opplever store forandringer i huden, men de vanligste er listet opp her.

  • Tørr hud og kløe, spesielt på magen
  • Mer sensitiv for sol. Du blir lettere brent og må bruke høyere solfaktor enn tidligere. Som gravid har du også større sjanse for pigmentflekker, beskytt deg godt!
  • En mørk linje, «linea nigra», som strekker seg fra navelen til truselinningen. Falmer bort etter graviditeten.
  • Mørke flekker i ansiktet.
Kynnere

Andre plager som kan oppstå i svangerskapet er kramper i beina – spesielt når du slapper av eller sover – , hovenhet i bein, hender og ansikt, verking i rygg, korsrygg og bekken. Mange får rundt denne tiden «kynnere», som er livmorens sammentrekninger. Kynnere er helt ufarlig, og er livmorens måte å trene seg opp til fødsel. Noen er plaget av hyppige kynnere, mens andre ikke opplever dem i det hele tatt under graviditeten. Kynnere skal aldri være regelmessige eller veldig vonde. Dersom du mistenker at kynnerne kommer regelmessig bør du ta tiden på dem og ringe legevakt.

 

Warning: A non-numeric value encountered in /customers/1/4/c/barnasutvalgte.no/httpd.www/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008