Fostervannet går!

0
Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Fostervannet går, men du har ikke rier. Hva gjør du?
[td_social icon_style=»4″ icon_size=»32″ facebook=»#» instagram=»#» twitter=»#»]

Forstervannet er væsken som babyen ligge i inne i livmoren. At forstervannet går er derfor et tegn på fødsel og at babyen gjør seg klar til å komme ut. Om fostervannet går uten at du har rier, skal du ta kontakt med sykehuset du skal føde ved.

Noen fødsler starter med rier, mens andre starter med at vannet går. Vanligvis går det hull på fosterhinnene i slutten av åpningstiden eller når utdrivning av barnet starter. Det er sjeldent at forstervannet går lenge før fødselen starter.

Dersom du mistenker at vannet har gått, ta på et bind. Bindet vil bli undersøkt av helsepersonell ved sykehuset. Ettersom kroppen hele tiden produserer fostervann, vil ikke vannet slutte å renne – men mengden kan variere fra person til person. Ved mistanke om vannavgang er det viktig å få kontantert om dette faktisk er forstervann eller kun økt mengde utflod.

Mange høygravide har større mengder utflod mot graviditetens slutt, som i tillegg til urinlekkasjer (fordi livmoren presser mot uriblæra), lett kan forveksles med forstervann. Om du er usikker kan du prøve å lukte og se på konsistensen, forstervann har annen lukt og konsistens enn urin og utflod.

Om du mener at væsken ikke er urin eller utflod, ta kontakt med sykehuset for vidre instruksjoner.
Behandling ved fostervannsavgang

Behandlingen avhenger av hvilken uke du er i når vannet går.

Fra og med 34 svangerskapsuke

Fra dette tidspunket stoppes ikke fødselen dersom den skulle starte. Vanligvis starter fødselen innen ett døgt fra fostervannet går. Dersom den ikke skulle starte av seg selv, er det normal prodsedyre at helsepersonell setter fødselen i gang etter om lag 24 timer.

23 – 33 svangerskapsuke

Du vil få individuell vurdering med hensyn til innleggelse på sykehus.

20 – 23 svangerskapsuke

Du vil få individuell vurdering med hensyn til innleggelse på sykehus.

Før 20. svangerskapsuke

Det Norske helsevesnet regner grensen for skillet mellom abort og fødsel å gå ved den 22. svangerskapsuken. Det er desverre lite å gjøre ved forstervannsavgang på dette tidspunkter, men du skal alltid ta kontakt med sykehuset.

 

Kilde: Helsenorge

Warning: A non-numeric value encountered in /customers/1/4/c/barnasutvalgte.no/httpd.www/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008