Når trenger barnet fast føde?

1
Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Uavhengig av om du ammer eller gir morsmelkerstatning vil barnet på et tidspunkt kreve mer mat enn melken kan gi.
[td_social icon_style=»4″ icon_size=»32″ facebook=»#» twitter=»#» instagram=»#»]

Et barn som får morsmelkerstatning, skal som regel ikke ha mer enn 1 liter ferdigblandet ME i døgnet. Norske helsemyndigheter anbefaler at barn som viser sult utover 1 liter erstatning, eller begynner å fravike vekstkurven sin, kan forsiktig begynne med fast føde fra fylte 4 måneder.

Se også:
4 mnd +: Fem enkle oppskrifter alle kan klare

Morsmelkerstatning

Det er viktig å presisere at det å gi barnet mer enn 1 liter morsmelk i døgnet ikke er skadelig, men at for de fleste barn på 3 måneder vil innebære et høyt energiinntak sammenliknet med energiforbruk. Dette er igjen satt sammen med risiko for overvekt hos barnet. Dersom du likevel velger å gi barnet morsmelkerstatning utover de anbefalte grensene, råder vi deg til å la vekstutviklingen følges nøye med på helsestasjonen, samt tilpasse mengden ME slik at barnet har en vektøkning som samsvarer med dens vekstkurve.

Er barnet fortsatt urolig, kan det også skyldes andre behov enn sult, eksempelvis kan barnet ha et utilfredsstilt sugebehov eller føle tørst. Ved tørste kan du prøve å gi barnet lunkent vann (ikke lunkent rett fra springen, men kokt og noe avkjølt vann). Det er viktig å huske at morsmelkerstatning ikke må tynnes ut med en større mengde vann enn det som er angitt på pakken. Vann må gis separat.

Morsmelk

Et barn som ammes vil etter tid kreve hyppigere amminger for å tilfredstille sitt sult-behov – spesielt ettersom morsmelk er lett fordøyelig. Det skilles mellom «økedøgn», som er at barnet dier oftere i en periode for å øke melkeproduksjonen, og behovet barnet har for mat. Dersom du føler at barnet våkner oftere om natten for melk, kan det være en idé å gi en flaske morsmelkerstatning om kvelden ettersom dette sitter lengere i magen og gir økt metthetsfølelse.

Introduksjon av mat

I Norge anbefales det at spebarn begynner med fast føde rundt fylte 6 måneder, da studier viser at barnet nå trenger mer tilskudd av jern enn det melken kan gi. Likevel, introduksjon av mat kan skje ved tidligst fylte 4 måneder dersom barnet virker sultent, urolig, eller på andre måter viser at det er klar for fast føde. Rådfør deg med helsestasjonen dersom du planlegger å begynne med mat før 6 måneder. Helsestasjonen sitter på kunnskap om hvilke matvarer som er gode å starte med, samt tips til hvordan innføringen kan skje på en trygg måte.

Mange velger å starte med grøt i små porsjoner, for så å øke når barnets mage har blitt vandt med den nye kosten. Velg grøt med inget eller lavt innhold av gluten, som for eksempel mais- eller hirsegrøt. Frukt eller grønnsakspureéer er også vanlig førstegangsføde da dette er lett for magen å fordøye. Vent med middagsglass eller hjemmelaget mat med fisk og kjøtt da dette krever mer av barnets tarmsystem.

Warning: A non-numeric value encountered in /customers/1/4/c/barnasutvalgte.no/httpd.www/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008