Pottetrening: Slik vet du at barnet er klar

0
Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Å endelig slutte med bleie er en prosess alle barn på igjennom, men når skal du egentlig ta frem potta?
[td_social icon_style=»4″ icon_size=»32″ facebook=»#» pinterest=»#» twitter=»#»]

Barnet ditt tar triumferende av seg bleien en dag og velger å gå uten. Det godtar ikke uten videre at du tar på ny bleie, protesterer kanskje mot truse også. Dette betyr ikke nødvendigvis at barnet er klar for pottetrening, men sammen med andre signaler kan dette være starten på tilvenningen.

Dersom barnet er klar for pottetrening, vil det signalisere dette ved å..

  • ikke ville ha bleie på seg
  • være nysgjerrig på voksne og eldre søsken som besøker toalettet og følger gjerne etter for å observere
  • holder seg tørr i bleien og har tørr bleie i mer enn to timer om gangen
  • vise tegn eller sier ifra at det skal tisse, og dette stemmer
  • være bevisst på hvordan man setter seg på potta eller mestrer å sette seg på do selv
  • foretrekke å ta av seg bleien selv, viser selvstendighet
Når barnet ikke signaliserer vilje til å slutte med bleie

I vår del av verden er det vanlig å begynne å presentere potte og/eller toalett når barnet er tre år. Dersom barnet viser interesse på et tidligere tidspunkt, begynner man gjerne i to års alder. Det er også noen som starter allerede fra babyene er nyfødte, da kalles det Elimination Communication og er en metode der man tar utgangspunkt i at selv om barna ikke er i stand til å holde seg så kan de ”slippe seg”.

Artikkelen fortsetter under bildet

IKKE BARE-BARE: Å begynne med potte er en uvant situasjon, gjør den lystbetont! FOTO: Shutterstock

«En grei holdning er å vente til barnet stikker hodet ned i potta, heller enn å dytte potta ned over hodet til barnet!»

Det er vanlig i Norge å bruke bleier og norske barn blir eldre og eldre før de slutter helt (noen bruker nattbleier lenge etterat de er ferdige med bleier på dagtid). Det er ingen som forventer at et barn skal gå på do selv når det er to eller tre år, men etter fylte tre år pleier man gjerne å motivere barna til å begynne med pottetrening.

I barnehagen er det rutine at alle barna skal besøke toalettet før de legger ut på tur. Det er barnepassernes jobb å følge opp foreldrenes initiativ. Om du mener at ditt barn er klart og du har opplevd at det mestrer å gå på toalettet hjemme, sier du ifra til barnepasseren at barnet ditt skal ha dorutiner. I starten er det ikke sikkert at barnet ønsker å slutte med bleie verken hjemme eller i barnehage/hos andre, men med litt smidighet går det seg fort til.

Vis barnet hvordan du går på do. Le og tøys litt, snakk om hva som skjer. Kjøp en fin potte og gjør dobesøket til barnet festlig, gjerne med overdrevet klapping og glade rop. Det burde oppmuntre de fleste små barn. I tillegg er det som regel spennende å starte med truser.

Hvor ofte skal barnet gå på do?

Det varierer selvsagt hvor mye barnet går på do i løpet av en dag, men til å begynne med går det gjerne oftere og tisser i mindre mengder om gangen. Derfor er det viktig å spørre barnet med jevne mellomrom om det trenger å gå på do. Ikke vis misnøye om besøket er resultatløst, fokuser heller på å rose det når det kommer noe i potten/do.

Man må for all del ikke heller irettesette barnet om det har noen uhell, tisser på seg eller på gulvet, det kan hemme barnets lyst og evne til å prøve – og dessuten forsinke utviklingen. Det er viktig å oppmuntre barnet slik at det vil gjøre så godt det kan.

Hva om naboens barn slutter med bleie lenge før ditt barn?

Barn er så forskjellige og utvikler seg veldig ulikt, også søsken. Barn som kan hende starter med truse på ettårsdagen, er helt sikkert sent ute med andre ferdigheter der ditt barn er tidlig ute. Å stresse pottetrening er ikke morsomt for noen av partene. En grei holdning er å vente til barnet stikker hodet ned i potta, heller enn å dytte potta ned over hodet til barnet!

[td_ad_box spot_id=»content_inline»]
Warning: A non-numeric value encountered in /customers/1/4/c/barnasutvalgte.no/httpd.www/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008