Sørger du for at barnet sover nok på dagtid?

Søvn er grunnleggende for babyer og små barn, da både hjerne og kropp utvikler seg stor fart. En baby trenger å fordøye alle de nye inntrykkene han eller hun får i løpet av en dag.

Selv om et voksent menneske kun trenger en god natts søvn for å fungere i hverdagen, er babyens behov annerledes. Regelmessige hviler på dagtid er helt nødvendig for at de skal få all den søvnen de trenger.

Helt små babyer har sin egen døgnrytme, som de skapte i mors liv. Det er ikke hensiktsmessig å forsøke å kontrollere søvnen til en nyfødt, tvert om bør de få styre dette selv. Etterhvert som de blir eldre, vil du se at rutinene blir mer og mer regelmessige.

Se også: Sovetrening for små kropper

Noen barn sover gode hviler hver dag til faste tidspunkt helt fra dere kommer hjem fra sykehuset, men de aller fleste sover kortere hviler til uregelmessige tidspunkt gjennom hele dagen.

Et nyfødt barn kan sove i to til fire timer av gangen, uavhengig av om det er natt eller dag. Du bør ikke forvente et fast søvnmønster av en nyfødt, men legge til rette for at babyen din får sove så mye som hun trenger.

Når babyen er mellom 3-4 måneder gammel, begynner mange å følge et mønster på når de ønsker å sove. Noter ned når babyen din sover i en uke, og du kan se om tidspunktene gjentar seg.

Ved 6 måneders alder har babyen mest sannsynlig 2-3 hviler i løpet av dagen. Det er viktig at hvilene er på én time eller lengere, for god søvnkvalitet.

Mellom 8 måneder til ett år, vil de fleste babyer trenge to hviler i løpet av en dag; en på morgenen og en på ettermiddagen.

Slik skaper du den gode rutinen:

Husk at vi her fortsatt snakker om dagsøvn. Det sies at mange leggeproblemer og hyppige oppvåkninger om natten, roter ut i dårlige rutiner på dagsøvnen. Dersom du har problemer med å få barnet til å sovne om kvelden, at barnet våkner ofte, eller du prøver å få orden på dagsovingen anbefaler vi deg å lese videre..

1. «Jeg er trøtt»

Selv om barnet enda ikke kan uttrykke seg gjennom ord, har det flere signaler det kan kommunisere med. Vis oppmerksomhet og prøv å se etter dem. Kanskje begynner hun å gni seg i øyene et par timer etter dere har stått opp? Kanskje sovner han alltid i bilen om dere tar en tur i butikken på ettermiddagen? Klarer du å se forskjell i temperamentet hennes om hun sover kortere eller lengere dupper?

Å skape en regelmessig dagsøvn kan være lurt på mange måter. For det første gir det deg en mulighet til å tilrettelegge dagen slik at du unngår situasjoner der du må hanskes med en overtrøtt baby, og for det andre elsker babyer rutiner. Prøv å notere deg hvilke signaler babyen viser når hun er trøtt og hvilke tidspunkt hun legges og våkner. Dette vil hjelpe deg med å se et mønster, og i sin tur tilrettelegge for den optimale søvnen.

Eksempelvis, om babyen din blir begynner å bli smågretten og klar til å sove klokken 11 hver formiddag, kan du komme henne i forkjøpet før hun blir overtrøtt. Allerede 15-20 minutter før hun viser signalene på trøtthet, kan du gi henne mat, skifte bleie, bysse litt og roe ned omgivelsene. På denne måten gjør du henne klar til å sove allerede før søvnen faller over henne.

2. Å holde rutinene er viktig

Prøv å holde dagsovingen til omtrent de samme tidspunktene hver dag. Hvis du en dag legger henne til dupp klokken 10 og den neste dagen klokken 12, vil barnet få vanskeligheter med å utvikle et regelmessig søvnmønster. Kontinuitet er viktig! Om du har en baby som gjerne våkner seint om morgenen, pass på at rutinene blir holdt i helgene også.

Om du ønsker å skape et regelmessig søvnmønster for babyens dagsoving, prøv å unngå aktiviteter som skaper konflikt med rutinene dersom det er mulig. Likevel, det er ikke alltid mulig å organisere alt som skjer i en hverdag rundt babyens dagsoving – spesielt om du har flere barn som skal leveres/hentes i barnehage. Noen ganger vil hendelser forstyrre planen, og søvn vil bli avbrutt eller forskjøvet fra tid til annen. Dersom du har en plan du kan komme tilbake til, er det lettere å komme inn i de vanlige rutinene etter en periode uten.

3: Videreutvikle planen!

Å finne ut av hvor ofte babyen trenger å sove og holde rutinene krever litt, men det er verdt det ! Likevel, planen må utvikles videre etterhvert som barnet vokser og behovet for søvn endres.

Warning: A non-numeric value encountered in /customers/1/4/c/barnasutvalgte.no/httpd.www/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008