Home Baby Finn nøkkelen til gode leggerutiner

Finn nøkkelen til gode leggerutiner

0
Gode søvn- og leggerutiner er viktig for barns trivsel og søvnkvalitet. I denne artikkelen ser vi nærmere på hvordan en leggerutine kan se ut. 

Hva er fordelene med faste leggerutiner?

Babyer og små barn liker rutiner. De vet ikke hvor mye klokken er, så deres tidsforståelse blir satt av de faste holdepunktene de har i hverdagen. Du vil oppleve at barnet blir mer avslappet hvis han eller hun vet hva som er i vente, og et avslappet barn har lettere for å falle i søvn. Hold rutinene så godt du kan, selv om dere er ute på farten. Dette kan bidra til at barnet lettere faller i ro, selv om dere er i ukjente omgivelser.

Fra barnet er 8 uker gammel, begynner det å følge sitt eget søvnmønster. Bruk en uke på å notere ned hvilke tidspunkter barnet viser trøtthet og tegn på å ville sove, det er stor sannsynlighet for at du vil se et mønster. Legg opp rutinene etter barnets eget mønster, da har du størst sannsynlighet for å lykkes – du vet jo at barnet er trøtt!

Et fast leggerituale viser seg ofte å være bra for foreldrene også. Da er det lettere å planlegge tiden og fokusere på barnet den tiden det er våkent etter dere har vært på jobb.

Hvordan etablere en god leggerutine?

Ut fra barnets alder, bestemmer du hvor lang tid dere skal bruke på leggerutinen hver kveld. Leggerutinen bør være raskere for en baby enn for et større barn.

For en baby kan leggerutinen være; kveldsvask, skifte bleie og ta på pysj, før barnet får flaske eller ammes i et mørkt rom. Du kan eventuelt velge å lese en historie eller synge en sang på sengekanten før du forlater rommet.  En god huskeregel er at leggerutinen alltid bør startes på badet eller i stuen, og avsluttes på barnets rom. Gjør tiden på barnets rom til noe hyggelig og trygt. Et barn bør aldri plasseres i sengen mens det er opprørt, eller brukes som «straff».

Hvordan kan en leggerutine se ut?

Det er du som bestemmer hvordan leggerutinen skal se ut, men pass på at du følger den samme «oppskiften» hver kveld. Dersom barnet er større, kan det gjerne være med på å bestemme hva som skal skje før leggetid. Her er ulike aktiviteter du kan se på og sette sammen til en rutine passende for deres familie.

1. Gi et bad

Mange velger gi barnet et bad rett før leggetid. Dette virker avslappende og er samtidig en hyggelig aktivitet mange barn setter stor pris på. Et bad er også en ypperlig mulighet for partneren din å delta i kveldsstellet, spesielt dersom du ammer og partneren ikke har mulighet til å hjelpe til med måltidene.

Dersom du opplever at barnet gjerne er veldig slitent om kveldene, eller ikke liker å bade, er ikke nødvendigvis et bad den rette aktiviteten for dere. Kveldsrutinen skal være en hyggelig stund for dere begge, så unngå at det blir et slit.

2. Nattstell

Dersom barnet ikke bader om kvelden, vasker du i stedet barnets ansikt og hender med en myk klut. Puss tenner, skift bleie og ta på pysjamas.

3. Lese en godnatt-historie

Mange barn elsker å bli lest for, og det å lese godnatt-historier er en av klassikerne. La barnet velge hva som skal leses, eller gjenta den samme historien dersom du leser for en baby.

4. Syng en sang

Du er ikke en sangfugl, sa du ? Vel, det spiller ingen rolle. For en baby har du den vakreste stemmen, og han elsker å høre deg synge den kjente rolige melodien før han sovner.

Warning: A non-numeric value encountered in /customers/1/4/c/barnasutvalgte.no/httpd.www/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008