I August starter en ny hverdag for flere tusen smårollinger rundt om i landet. Etter noen dagers innkjøring i barnehagen med mor og far, kommer dagen hvor de for første gang skal få være alene med nye voksne, barn og rutiner.

Forhåpentligvis har du allerede vært på besøk i barnehagen, enten før du søkte eller på informasjonsmøte for nye foreldre. Hvis ikke finnes det fortsatt muligheter for en visitt, dersom deres barnehage holder sommeråpent.

Det kan være lurt å notere seg ned ting som måltider (hva får barna av mat, og når?) , soverutiner og aktiviteret i løpet av uken. Hvor ofte er de ute? I all slags vær? Hva med langturer? Dette kan gi deg et pekepinn på hva du må ha med av yttertøy, mellommåltider og eventuelle nye søvnmønstre som kan øves på i sommer.

Vær ikke redd for å si ifra om noen av barnehagens rutiner ikke passer for ditt barn, ofte er de ansatte svært velvillige til å tilrettelegge en best mulig for at dere skal få en myk og trygg start.

Tilvenningsdager

Det er vanlig at barnet har minst 3 dager i barnehagen som er «tilvenningsdager». I disse dagene har barnet med seg én eller begge foreldrene, for å bli vant til personalet, omgivelsene og de andre barna. Vi skriver minst 3 dager, fordi dette er absolutt minimum. Det er ingenting i veien for å ta flere dager dersom barnet trenger litt mer tid på seg.

Hos de aller fleste barnehager blir det utdelt en tilknytningsperson som barnet og foreldrene hovedsaklig forholder seg til. Det er spesielt viktig at de yngste barna, da det kan være vanskelig å måtte forholde seg til flere ukjente voksenpersoner.

I løpet av tilvenningsdagene, som varierer i varighet, vil dere bli nærmere introdusert for barnehagens rutiner og få mange anledninger til spørre personalet om de spørsmål som dukker opp. Hvordan tilvenningsdagene er lagt opp varierer fra barnehage til barnehage.

Utstyr til barnehagestart

Tillit og trygge relasjoner er noe av det viktigste i barnehagen, men man kommer ikke bort fra at man også trenger en del utstyr når man skal sende barnet i vei til en ny læringsarena.

I utstyrslisten over til høyre har vi samlet de viktigste tingene du trenger til barnet ditt for de ulike sesongene. Listen er omfattende, og det er ikke gitt at dere har alt barnet trenger fra før.

For å unngå store kostnader ved innkjøp av nytt utstyr kan det være smart å arve fra familie eller venner hvor barnet kanskje har vokst ut av klær og vognpose. Du kan også slippe unna de største summene ved å handle på salg, og det finnes dessuten mange sider på nett som tilbyr rabattkoder dersom du ønsker å kjøpe på nett.

Et alternativ for å få tilgang til rabatter til enhver tid er et kredittkort med fordelsportal eller automatiske rabatter. Med et kredittkort kan du faktisk spare mye penger på utstyr – men husk for all del å betale tilbake det brukte beløpet ditt når fakturaen kommer, hvis ikke kan det bli dyrt! Det finnes mange sammenligningstjenester du kan bruke for å finne de beste kredittkortene med rabatter, for eksempel forbrukerportalen Dinero.no.

Stol på personalet

De ansatte i barnehagen har gjerne lang erfaring med at smårollinger skal tilvennes nye omgivelser med fremmede mennesker. Derfor kan det være nyttig å vise tillit til de ansatte, og stole på at de vet hva som er det beste for barnet ditt så snart tilvenningsperioden er over.

De ansatte vil samtidig gjøre sitt beste for at du som forelder skal føle deg trygg når du overleverer smårollingen. De vil også sørge for å holde deg oppdatert på hva barnet ditt gjør i løpet av dagen, og holde deg underrettet dersom noe skulle skje.

Lykke til!

Utstyrsliste

Vår/sommer:

 • Solkrem
 • Solhatt/caps
 • Solbriller
 • Sokker
 • Shorts/bukse/kjole/tights
 • T-skjorte/body
 • Tynn jakke/cardigan
 • Vårdress
 • Regntøy og gummistøvler
 • Joggesko/sandaler
 • Innetøfler

Vinter/høst:

 • Kuldekrem
 • Tynn lue/varm lue
 • Hals
 • Regnvotter/vintervotter
 • Regntøy og gummistøvler
 • Vintersko/cherrox
 • Ullundertøy
 • Fleecejakke/bukse
 • Gensere, bukser, stillongs, sokker, bodyer
 • Vinterdress 

Utstyrslisten er hentet fra en lokal barnehage i Bærum

Warning: A non-numeric value encountered in /customers/1/4/c/barnasutvalgte.no/httpd.www/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008