Mater du med flaske? Da bør du huske på dette!

1
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Noen ganger går ikke ammingen som man hadde håpet, eller du trenger en avlastning med flasken. Uavhengig av om du bruker pumpet morsmelk eller morsmelkerstatning, er det noen ting du må vite!
[td_ad_box spot_id=»sidebar»]

Kan man kombinere flaske med amming?

Ja, absolutt! Det finnes likevel fordeler med å vente med introduksjonen av flaske til ammingen er velettablert, for å hindre forvirring for barnet. Vent likevel ikke for lenge dersom du ønsker å bruke flasken som en avlasning. Jo eldre barnet blir, jo vanskeligere kan det være å få barnet til å ta flasken for første gang. Begynn derfor å øve i god tid før du eventuelt skal være borte fra barnet og du er avhengig av han tar flasken. Om du gir erstatning fordi du har lite melk, bør du gi barnet litt pupp før flasken. Litt morsmelk er bedre enn ingen morsmelk !

Hvilken flaske og flaskesmokk skal jeg bruke?
Her er det bare å prøve seg frem! Alle barn er forskjellig, det er ikke sikkert at babyen liker samme type flaske som søsknene. Kjøp ikke flere flasker av samme type før du er sikker på at babyen liker denne. Det finnes også flasker som er designet til å etterlikne mors bryst, for eksempel Medela Calma – flasken. Dersom barnet svelger mye luft når det drikker, finnes også egne flasker som skal motvirke dette. Hør i barnebutikken om de har noen flasker de anbefaler.
Nyfødte skal bruke flaskesmokk med ett hull. Ett hull gjør at melken renner saktere og barnet må derfor jobbe for å få ut innholdet. Etterhvert som barnet vokser til kan du bytte ut flaskesmokken til en med to eller tre hull.

Hygiene
Når du gir flaske er hygiene alfa og omega. Melkebakterier utvikler seg raskt og kan i verste tilfelle gjøre barnet sitt sykt. Slurv derfor ikke med rengjøringen av flasker og flaskesmokker! Etter hvert bruk legger du flaskene i såpevann for å løse opp fett. Skyll så av flaskene i kaldt vann før du koker dem (5-10 minutter). Bruk alltid kaldt vann som du koker opp, og la vannet renne litt før du fyller i kjelen. Vask hendene før du tar ut flaskene og sett de til lufttørking på et rent håndkle.

I følge Norske Helsemyndigheter kan man begynne å vaske flaskene i oppvaskmaskinen på høyeste varme når barnet er blitt mer robust, fra tidligst 3 måneder.

Hvor mye melk trenger barnet ?
Om du ammer kan det være vanskelig å vite hvor mye melk barnet skal ha til hvert måltid når du først skal gi på flaske. Her kan du enten prøve deg frem, eller følge målene som er oppgitt på de fleste MME-pakningene.

En veileder man kan følge (pr. måltid):
0-1 mnd: 70-135 ml
1-2 mnd: 100 – 170 ml
2-4 mnd: 135 – 200 ml
4-6 mnd: 135 – 250 ml

Husk at dette kun er en veileder, barnet skal drikke til det er mett.

Kan man ha ferdige flasker med mme i kjøleskapet?
Som en hovedregel skal ikke MME varmes opp etter avkjøling. Dette betyr at du ikke kan blande klar varm MME, sette den i kjøleskapet, for så å varme den opp når du trenger den. MME er ferskvare og skal brukes etter at du har blandet sammen pulveret. Dette gjelder også om du skal bruke melk i matlaging senere (maten skal ikke fryses med MME/morsmelk, men heller blandes i etter at maten er varmet opp). Ønsker du å gjøre ting mer lettvint, kan du koke opp vann som du setter i kjøleskapet. Vannet kan oppbevares inntil 24 timer før du må koke nytt vann. Hell så i passe menge vann i flasken, varm den opp og tilsett MME-pulveret til slutt.

Skal du ut av huset, kan du ta med en termos med varmt kokt vann, og en flaske med kald/romtemperert kokt vann. Bland så i flasken til du får rett temperatur og tilsett pulveret. På barneutstyrsbutikker får du kjøpt egne bokser til MME, slik at du til enhver tid har riktig menge med deg.

Hvordan skal jeg oppbevare pumpet morsmelk?
Som med MME, er morsmelk ferskvare. Pumpet morsmelk kan oppbevares 6 timer i romtemperatur eller kjøleskap (4 grader) i 3-5 døgn. Når melken skal brukes, varmer du den opp i lunkent vannbad. Morsmelk skal aldri kokes opp for så å avkjøles til rett temperatur. Om du fryser morsmelk kan den oppbevares i fryseren i 3-6 måneder.

 

Warning: A non-numeric value encountered in /customers/1/4/c/barnasutvalgte.no/httpd.www/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008