Top fem samvittighetsfeller for foreldre

0
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Gir babyen morsmelkerstatning

Vi bor i et land hvor amming fremmes, hylles og oppmuntres – og som flaskemamma er det lett å føle seg utenfor.

La det gå! Uavhengig om du gir flaske fordi du ikke har melk, sugeproblemer, har drukket alkohol, er utslitt, prøver å redusere melken fordi du skal tilbake i jobb eller andre årsaker, er vi helt sikker på at du har dine grunner. Selv om du kan føle deg som den eneste i universet som må ty til flaska, husk på at mødre har gitt erstatning i årevis enten som supplement eller for å erstatte ammingen.

Undersøkelser Folkeinstituttet har gjort viser at 99 prosent av alle mødre begynner å amme etter fødsel, mens kun 44 prosent opprettholder fullamming utover fire måneders alder. Norske helsemyndigheter anbefaler å fullamme frem til barnet er 6 måneder, og gjerne supplere amming med fast føde frem til ett år og utover. Kanskje har du allerede lest på erstatnings-pakken at «morsmelk er den beste næring for barnet», hvilket ikke hjelper på klumpen som bygger seg opp i magen mens man står å måler pulveret. Husk at selv om barnet nyter godt av amming, vil det ikke si at erstatning er et dårlig alternativ. Tvert om har erstatningen som selges i dag gjennomgått mange steg og er langt bedre enn tidligere alternativer. Det aller viktigste er at babyen din har det bra og at dere koser dere med matingen sammen, uavhengig om den kommer fra pupp eller kartong.

Bruker TVen som barnevakt

Det er tid for å lage middag, du er skrubbsulten og plasserer barnet foran TVen i vippestolen for at du skal få ti minutter med hendene fri. Barnet er storfornøyd, men du kjenner samvittigheten komme krypende når du ser programmets refleksjon i øynene hans.

La det gå! I 2009 publiserte Child development en forskningsartikkel som tar for seg at TV-apparatet kan ha negativ effekt på samspillet mellom foreldre og barn, og mange tenkte nok derfor at nå var slutt på kosekvelder i sofaen med en film i bakgrunnen. Det er imidlertid stor forskjell på å aktivt plassere et barn foran TVen gjevnlig, sammenliknet med en gang i blant for å få hendene fri.

Hvis du har brutt regelen om å ikke la barnet se på TV, er du nok ikke alene. Vi sier ikke at TV er bra for barnet, tvert om, men at ti minutter her og der neppe vil gjøre noen skade.

Sende barnet til barnehage/dagmamma

Det er et kjent scenario: barnet løper fornøyd inn til de andre barna, mens du selv står igjen med tårer i øynene og klump i halsen. For mange er den første adskillelsen, der hvor de må dra tilbake på jobb, en tøff opplevelse.

La det gå! Vi forstår det er vanskelig, men prøv å tenk på at barnet helt sikkert har veldig godt av å leke med andre barn. Det er det ingen grunn til å få dårlig samvittighet av. For å gjøre det hele litt enklere bør du finne den beste barnehagen eller dagmammaen i området, og starte gradvis tilvenning allerede i slutten av permisjonstiden, gjerne bare noen få timer av gangen.

Ta deg tid til å bli kjent med personalet som jobber i barnehagen og gi dem tydelig informasjon om hvordan ditt barn er, slik at de kan ta vare på han på best mulig måte.

Gir barna usunn mat

Som foreldre vil man gi barna det aller beste, men la oss innrømme det en gang for alle; en fylt med lange arbeidsdager, henting i barnehage/skole og kjøring frem og tilbake til fotballtrening, kan noen ganger føre til enkle løsninger på kjøkkenet. Selv er du sikkert overbevist om at alle andre mødre serverer brokkoli og gulrøtter på middagtallerkenen hver eneste dag.

La det gå! Vi er helt overbevist om at barna ikke lider noen nød av å bli servert raske løsninger fra tid til annen, det er viktig å huske på at selv om usunn mat ikke er det beste alternativet med tanke på næring,  er ikke giftig. Her gjelder det samme som TV-titting, nøkkelen er moderasjon og smarte valg. Om du så tar med barna på McDonalds sin «drive-through», la dem vite at ferdigmat er greit innimellom, men at det ikke skal bli en hverdagsting. Kast så den dårlige samvittigheten ut bilvinduet.

Å kjefte på barna

Treåringen begynner å hyle minuttet etter at babyen endelig har sovnet etter lang tid med byssing. «Ikke vekk babyen!» sier du skarpt, mye høyere enn du hadde tenkt. Treåringer seg på deg med store, paffe øyne.

La det gå! Ingen liker å kjefte på barna sine. Når det skjer, ta en kikk på din egen oppførsel. Var kjeftingen unødvendig streng? Er du vanligvis rolig med barnet ditt? Hvis ja, se deg selv utenfra og lær av situasjonen. I boken «The No-Cry Disipline Solution», sier Elizabeth Pantley, «Even the most peaceful easy-going parent looses patience and yells from time to time.»

Vis barnet gjensidig respekt ved å spørre om alt går bra og forklar hva som skjedde: » Noen ganger kjefter man hvis man er sint, men det kan såre andres følelser. Unnskyld. Det hadde vært bedre om jeg hadde sagt ´Kan du være stille, babyen sover´».

Warning: A non-numeric value encountered in /customers/1/4/c/barnasutvalgte.no/httpd.www/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008