«Sover babyen hele natten?» er gjerne et av de vanligste spørsmålene nybakte foreldre hører mest. Og de halvtrøtte foreldrene svarer som oftest «nei».

Nyfødte sover mye i løpet av et døgn, gjerne 16-17 timer. Den første tiden vet ikke babyen forskjellen på dag og natt, og krever mat gjevnt hele døgnet. Den lille magen klarer ikke holdes mett på brystmelk eller erstatning i lengere tid, og trenger stadig påfyll. I tillegg følger babyen de første ukene døgnrytmen den hadde i magen.

– Resultatet? En hverdag som styres av babyens søvn- og spisevaner, og en utfordrende timeplan for deg. Fokuser på at den lille trenger masse nærhet og kos når han våkner om natten. I ni måneder har han vært omgitt med det varme fostervannet og hørt på hjertelyden din – å la han ligge på brystet ditt når han er urolig kan hjelpe dersom han ikke er sulten.

Samsoving eller egen seng?

Samsoving defineres ved at foreldre og barn sover i samme seng. Studier har vist at samsoving ikke øker sannsynligheten for krybbedød, tvert om anbefaler amme-eksperten Gro Nylander å samsove med barnet i sin ammevideo «bryst er best». De nye retningslinjene er utarbeidet i samarbeid med Landsforeningen for uventet barnedød, Sosial og helsedirektoratet, og Rikshospitalet. Man skal imidlertid ikke samsove om en eller fler av foreldrene har drukket alkohol, røyker, snuser, eller bruker vannseng.

Når man samsover skal barnet ha sin egne lille barnedyne og ligge bort fra kanten av sengen for å unngå fall. Barnet opplever trygget ved å ligge inntill foreldrene gjennom å kjenne lukten og høre pusten. Samsoving kan også være hjelpende om barnet om barnet må ammes hyppig gjennom natten. Ved at mor ligger på siden med brystet bart, kan barnet enkelt forsyne seg selv mens mor sover videre.

Dersom du er rett for å rulle over barnet i søvne, skal du vite at instinket til nybakte foreldre som oftest hindrer dette i å skje. Studier viser at mor helst ligger med ansiktet vendt mot barnet, med bøyde knær og holder puter og liknende borte fra barnet (ammehjelpen). Du kan også ha barnet i en «babynest», også kalt babyrede i sengen. Redet gir barnet et trygt sted å sove i foreldresengen uten at du trenger å være nervøs for å skade det i søvne.

Om du ønsker å ha barnet i foreldresengen om natten, eller i sin egen seng/vugge bestemmer du selv. Det anbefales uansett at barnet sover på foreldrenes rom den første tiden. Dersom barnet sover godt i egen seng fra starten av, og du er komfortabel med at barnet ligger der, er det ingenting i veien for at barnet ligger der fra starten av. Pass på at sengen ikke er fylt av kosedyr, kosekluter eller andre ting nær barnets ansikt når det skal sove.

Søvn i løpet av dagen

Nyfødte og babyer opp til 3 måneder sover mye, også i løpet av dagen. Det er vanlig at babyen er våkent 1 – 4 timer før det blir trøtt og må sove. Om du merker at barnet er trøtt, kan du legge det i en vugge eller et sted hvor babyen ikke sover om natten. Det kan være lurt å bruke forskjellige soveplasser på dag og natt. Hvis du kun legger babyen i sprinkelsengen om natten, vil babyen etterhvert assosiere sengen sin med lengere søvn og natt.

Mange babyer sover kun om dagen dersom de blir trillet eller vugget i søvn. Gå turer når babyen virker trøtt, eller sett vognen på verandaen eller i gangen og rugg skikkelig på den. Dette gir den samme følelsen for babyen som om du skulle gått tur. Et annet alternativ er å investere i en elektrisk vippestol som gynger babyen frem og tilbake inn i søvnen.

Dersom barnet ikke får sovet nok risikerer du å få en overtrøtt/overstimulert baby. En overtrøtt baby bør fjernes fra støy og inntrykk. Overtrøtthet kjennetegnes ved at babyen gjesper eller knir seg i øyenene uten å finne søvnen. Det er også vanlig at babyen gråter og «ingenting virker godt nok» Byss babyen i armene eller følg rådene ovenfor ved å gå tur i vognen. Noen barn sovner også godt ved å bli bært i bæresele eller elastisk sjal.

Kan jeg amme babyen min i søvn?

Ja! Fra barnet er nyfødt – 3 mnd gjør du det som passer deg og ditt barn best. De fleste er enige i at barnet bør lære å sove på egenhånd – men spørmålet er når. Å sovne alene uten mors varme omsorg og kjærlighet kan være vanskelig for mange små. La han kose seg ved brystet og ta den tiden han trenger. Dagen han skal lære å sovne på egenhånd kommer, men frem til da skal du være hans støttespiller og hjelper.

Innfør gode søvnrutiner
  • Skill mellom dag og nattsoving ved å bruke forskjellige soveplasser og la rommet være lyst om dagen. Etterhvert vil barnet forbinde sengen og at lyset er avslått med «den lange søvnen».
  • Allerede ved to måneders alder kan dere begynne med faste soverutiner, dersom dere føler for det. Følg barnets mønster, og pass på at han får sovet noen lurer på dagen i tillegg til nattsøvnen. Gjenta den samme rutinen ved hver legging. Et eksempel på en rutine kan være kveldsbad, pysj, amming og godnattsang ved sengen. Forvent ikke at barnet holder den samme rytmen hver dag, mellom 0-3 måneder er alt lov!
  • Sengen skal brukes til søvn, ikke som lekegrind eller oppholdssted når barnet er våkent.
Warning: A non-numeric value encountered in /customers/1/4/c/barnasutvalgte.no/httpd.www/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008