Sjekkliste: Derfor gråter babyen

0
Foto: Upsilon Andromedae @ Flickr
Foto: Upsilon Andromedae @ Flickr
Det er ikke til å unngå: babyer gråter. Det er måten de kommuniserer sult, redsel, smerte, trøtthet og mye mer.
[td_ad_box spot_id=»sidebar»]

Så hvordan kan man for foreldre forstå hva babyen prøver å fortelle? Det kan være vanskelig å forstå hvorfor babyen gråter, spesielt i starten.  Her er en liste over de vanligste grunnene til at en baby gråter. Om babyen er utilpass, jobb deg nedover listen og se om du finner noe som hjelper.

 

1. Sult

Om babyen din er sulten, er det første du må avklare. Etterhvert lærer du å se de tidligere tegn på sult, og kan avvegre situasjonen før den fører il gråt. Mange barn beveger hodet frem og tilbake, putter fingrene i munnen, smatter og gir fra seg små lyder.

2. Skitten bleie

Det er ubehagelig å ligge i skitten bleie, og mange babyer lar deg vite med en gang om den trengs å skiftes. Andre babyer tolererer en skitten bleie over lengere tid, men uansett – det er jo veldig enkelt å sjekke.

3. Trøtt

Det er ikke alltid lett å forstå når babyen er sliten og trenger å hvile. Mens noen babyer rett som det er sovner, trenger andre litt hjelp. Babyer trenger mye søvn, og blir lett overtrøtte!

4. Trenger nærhet

Babyer trenger masse kos. De liker også å studere foreldrenes ansikt, høre stemmene dems og høre på hjertelyden. De kan bruke gråt for å få din oppmerksomhet og kroppsvarme. Det er ikke mulig å skjemme bort en liten baby!

5. Mageproblemer

Luft i magen eller kolikksmerter kan føre til mye gråt. Faktisk er kolikk definert som utrøstelig gråt i minst tre timer om dagen, i minst tre uker, i minst tre uker på rad. Hvis babyen din gråter etter å ha fått mat, kan det hende han har vondt i magen. Hvis du mistenker luft i magen, prøv å «sykle» med beina hans for å hjelpe til med å få det ut.

6. Trenger å rape

Ikke alle babyer raper etter hvert måltid, men om han gråter etter mat kan det hende at en rap er alt han trenger. Babyer svelger luft når de ammer, og spesielt når de drikker av flaske. Om dere sliter veldig med at babyen svelger luft under måltidene, kan man gi noen dråper Minifom som fås kjøpt på apoteket.

7. For varm eller for kald

Når babyen blir kald, som om du skifter han i et kaldt rom, kan han reagere med gråt. Det samme skjer om du tar han ut av et deilig varmt bad. Nyfødte er vant til å ligge i den varme magen, og liker å ha en behagelig temperatur til alle tider. Men ikke for varmt ! Babyer har vanskeligere for å si ifra om han føler seg for varm, så kjenn etter i nakken om temperaturen er riktig.

8. Tenner

Å få tenner kan være smertefult og mange babyer plages med de første tennene. Hvis babyen virker å ha vondt, men du ikke vet hvorfor, prøv å ta en ren finger å gni mot gommene hans. Kanskje kjenner du at gommen er hard der hvor tannen kommer? Det finnes bedøvende middel å smøre på gommene om babyen virker å ha mye vondt, dette finnes på apoteket. Den første tannen pleier å komme mellom 4-7 måneder, men smertene kan komme mye tidligere. Andre tegn er sikling, og at babyen putter hendene i munnen ved enhver anledning.

9. Overstimulert

Babyer lærer om verden rundt dem gjennom stimuli. Men noen ganger kan de ha vanskelig for å prossessere alt, spesielt om de ikke har fått sovet nok. Lys, lyd og mange nye mennesker kan føre til overstimuli. Fjern babyen fra situasjonen og få han gjerne til å sove for å hente seg inn igjen.

10. Noe smått

Noen ganger kan det være vanskelig å finne ut hvorfor barnet gråter, spesielt om det ikke er noen åpenbar grunn. Pass på å sjekk at barnet ligger greit, kanskje vil det bare bytte stilling ? Se også etter at barnet ikke har fått snurret noe hår rundt fingre eller tær som kan føre til ubehag, rett og slett se etter de små tingene.

Warning: A non-numeric value encountered in /customers/1/4/c/barnasutvalgte.no/httpd.www/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008