Gravid og ekstremt kvalm? Dette er hyperemesis

0
Foto: BigD2112 @ flicr
Foto: BigD2112 @ flicr
Ekstrem svangerskapskvalme heter Hyperemesis Gravidarum, og rammer ca 1 prosent av alle norske gravide. Tilstanden kjennetegnes av intens kvalme og brekninger som påvirker allmenntilstanden. Dette er ikke det samme som normal svangerskapskvalme, og kan vare langt utover de første 12 ukene.
[td_ad_box spot_id=»sidebar»]

Det finnes mange forskjellige definisjoner av hyperemesis, men den mest brukte er kvalme som varer utover den 20. svangerskapsuke og som medfører over 5% vekttap. Tidligere ble det sagt at kvalmen kom av kvinnen motsatte seg svangerskapet eller sin mann, men nå vet man heldigvis bedre. Vanlige råd mot svangerskapskvalme som å spise tørr kjeks, ingefær, og reisesyke-bånd fungerer gjerne dårlig på kvinner med hyperemesis. Tilstanden fører i mange tilfeller til dehydrering og innleggelse på sykehus. I ekstreme tilfeller kan det også være nødvendig med sondemating for å få i kvinnen næring.

Hvor lenge varer kvalmen?
Ved normal svangerskapskvalme avtar kvalmen rundt den 12. svangerskapsuke da HCG-hormonet synker. Ved hyperemesis er det vanskelig å si noe om når kvalmen gir seg. Noen føler bedring rundt uke 18-19, mens andre må stå løpet ut. Det kan være veldig fustrerende å sette uker å se frem til, dersom det viser seg at kvalmen fortsetter utover disse. Ta gjerne kontakt med noen du kan snakke med om tankene dine, en psykolog eller lege kan være en god støttespiller. Hyperemesis Norge er en organsisasjon for kvinner som tidligere har vært rammet av hyperemesis, eller har det for øyeblikket. Organisasjonen har også en lukket gruppe på Facebook som rammede kan bli medlem av, søk på «Hyperemesis Norge». Her kan du komme i kontakt med andre kvinner i samme situasjon og lese deres råd og tips. Dersom du ønsker å lese mer om organsisasjonen kan du gjøre det på www.hyperemesis-norge.no.

Hvem blir sammet av hyperemesis?
Det finnes fortsatt lite forskning som kan avklare hva som gjør at enkelte kvinner rammes av hyperemesis. Den mest kjente teorien er at HG utvikles som et resultat av flere faktorer; gener, kvinnens etnisitet, og hCG-nivå i kroppen. Det sies at sjansen for å utvikle hyperemesis er større om du bærer en jente, eller tvillinger.

Fra en tidligere hyperemesis-rammet til en annen:
1. Det går over! I løpet av de neste 8 månedene skal du føde ditt barn og oppleve den største lykken. Kvalmen vil ikke bo hos deg for alltid – mange merker faktisk at kvalmen slipper i det sekund barnet er ute!

2. Skriv dagbok! Å sette ord på tanker å følelser kan være til stor hjelp. Husk at alle tanker er lov, det er normalt å bli nedstemt når en lider av hyperemesis. Dagboken kan også være en god hjelper for å se at dagene går fremover.

3. Snakk med andre i samme situasjon! Besøk forum og facebook-grupper for hyperemesis-rammede. Det kan føles godt å snakke med andre som vet hva du går igjennom. Det kan godt hende at de har noen råd og motivasjon til deg også – det skader ikke å prøve.

4. Spis og drikk det du klarer! Om det så bare er litt pomesfrites, potetgull eller brus – det er mye bedre enn ingenting! Planlegg måltidene slik at du inntar dem på et tidspunkt hvor du har mindre sannsynlighet for å kaste det opp. Klarer du å innta sportdrikke er det supert, du trenger saltene! Om selv små slurker med drikke kommer opp, kan du prøve å fryse det i isbit-former. Noen føler det er lettere å ta opp vann dersom det skjer i svært små doser.

5. Føl ikke dårlig samvittighet over å være sykemeldt! Har du hyperemesis er du ute av stand til å jobbe. Punktum. Dersom du fortsatt klarer å gå på jobb – har du ikke hyperemesis. Du gjør en stor oppgave i å bringe frem barn og kroppen din jobber på høygir selv med lite næring. Gjør den en tjeneste å spar på all den energien du klarer. Nå er din hovedoppgave å ta vare på deg selv og få i deg mat.

6. Oppsøk hjelp! Få tak i en lege som kan nok om hyperemesis, eller bytt. Du trenger noen som tar deg på alvor og gir deg den hjelpen du trenger.

 

Har du tidligere vært rammet av hyperemesis, eller står i det i dette øyeblikk ? Vi vil gjerne høre din historie! Ta kontakt på susanne@barnasutvalgte.no 

Warning: A non-numeric value encountered in /customers/1/4/c/barnasutvalgte.no/httpd.www/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008