Hjemmelaget babymat på 1-2-3

0
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ferdigkjøpt eller hjemmelaget? Valget er ditt. Selv om det har blitt populært å lage sin egen babymat, vil det ikke bety at middagsglass fra butikken er noe dårlig kjøp. Tvert om har produsentene forbud mot å tilsette konserveringsmidler i babymat, slik at du som mor kan føle seg trygg på at babyen din ikke får i seg ugunstige stoffer. Likevel synes mange at hjemmelaget er best, både på pris og smak. Og det aller beste? Det er lekende enkelt!
[td_ad_box spot_id=»sidebar»]
Hva trenger jeg?

Først og fremst kommer det ann på hva du har tenkt til å lage. Vi går her ut fra at du planlegger å kokkelere frem alle måltidene selv, og derfor trenger utstyr til å oppbevare, fryse, blande og mose maten.

Stavmikser eller foodprosessor

I starten skal babymaten være finmost og fri for klumper. For en silkemyk konsistens trenger du enten en stavmikser eller en foodprosessor. Har du en i skuffen? Flott! Selv om det finnes kombinerte damp- og hurtigmiksere beregnet for babymat, er dette egentlig ikke noe du trenger. En stavmikser gjør jobben like godt, og du slipper i investere i nok en duppedings du må finne plass til i kjøkkenskuffen.

En kjele

Vi går ut fra at du allerede har en eller annen kjele på kjøkkenet, bruk en i egnet størrelse.

Beger/glass/plastbokser som kan fryses

Planlegger du å lage alle måltidene selv, kan det være greit å lage større porsjoner til å fryse. Her trenger du altså noe å fryse i, slik at du kan ta opp porsjonene når du trenger de. AVENT har begre som egentlig er ment til morsmelk, men som passer ypperlig også til babymat. Det er en god regel å aldri fylle begeret eller glasset helt fult, da volumet øker litt når maten fryses. Du kan også bruke isbit-brett eller fryseposer til isbiter. Dette gir deg mulighet til å tine litt-og-litt, og er spesielt nyttig i introduksjonsfasen der hvor babyen ikke spiser et helt måltid.

Frukt, grønnsaker, middagsrester

… Ja, alt som kan moses kan det lages babymat av. Husk på at babyen ikke skal ha salt eller sterke krydder. Det er enkelt og greit å starte med frukt- og grønnsaksmoser når du skal introdusere fast føde. Frukt og grønnsaker er proppet fulle med vitaminer, og er skånsomme for babyens mage.

 

Jeg har det jeg trenger, hva nå?

Begynt med frukt- og grønnsakspuréer

Puréer av frukt og grønnsaker er skånsomme for magen, og gir babyen en mulighet til å smake de forskjellige smakene individuelt. Slik oppdager du også om babyen din har noen allergier!

Du kan läge puré av det meste. Kok eller damp grønnsaker/frukt for så å mose i en stavmikser. Tilsett litt av kokevannet, eller morsmelk/mme til riktig konsistens.

Lag det familien spiser til middag

Da er det bare å sette i gang! Ta gjerne utgangspunkt i hva familien spiser til middag, og lag det samme til babyen. Etterhvert vil babyen venne seg til smakene og overgangen fra «babymat» til «barnemat» blir enklere.

Skal dere ha spagetthi med kjøttsaus til middag? Da går spagetthi og kjøttsaus i foodprosessoren eller stavmikseren, og vips – der har du hjemmelaget babymat. Husk at babyen ikke skal ha salt eller sterke krydder, så lag babymaten før du krydrer maten.

Finn inspirasjon i oppskrifter eller lag dine egne

Det er mye inspirasjon å finne på internett om du søker etter babymat-oppskrifter. Gi babyen muligheten til å smake mange forskjellige smaker og finne ut hva han liker. Bare fantasien setter grenser, så her kan du leke deg frem.

 

Warning: A non-numeric value encountered in /customers/1/4/c/barnasutvalgte.no/httpd.www/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008