Når skal du ringe lege?

0
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det vanlig for foreldre å være ekstra oppmerksomme på barnets helse. Selv om babyer er mer robuste enn man kanskje tror, er de likevel sårbare og trenger vår fulle omsorg. Men når skal man ringe legen ?
[td_ad_box spot_id=»sidebar»]

Disse rådene er veiledende, men du må alltid se ann din baby – det er du som kjenner han best. Følg instinktet ditt, og ring om du føler deg usikker eller urolig. Sykdom og ulykker hos små babyer må alltid tas på alvor.

Temperatur

Barn får oftere feber enn voksne, og i de fleste tilfeller er feberen et tegn på infeksjon. En forkjølelse kan gjerne gi en feber på 39-40 grader, og kan stige raskt. Norsk helseinformatikk anbefaler å måle temperaturen i endetarmet for mest presist resultat, og er temperaturen over 38 grader regnes den som feber.

Feber i seg selv er ikke farlig, og ofte kan barnet være i overraskende god form til tross. Her gjelder det altså å se tilstanden i kombinasjon med flere elementer: Spiser og drikker barnet godt? Gråter det? Virker barnet pigg eller slapp? Ved feber hos babyer under seks måneder bør du ringe lege for å forhøre deg om det er nødvendig å gi paracet eller komme inn for en sjekk. Ved feberkramper skal du ringe 113 fortløpende for videre veiledning.

Ved feber bør du:

  • La barnet få nok hvile
  • Passe på at barnet får i seg rikelig med væske
  • Kle av babyen. Babyen bør være lettkledd med et helseteppe over seg som regulerer temperaturen.
  • Sjekke temperaturen gjevnlig, sett på vekkeklokke om natten og se barnets form.
Temperament

Se alltid ann temperamentet i kombinasjon med symptomene. Et barn som er sykt vil sannsynligvis ikke være like aktiv, glad og sulten som vanlig – da er det som oftest ikke snakk om noe alvorlig – i motsetning til en baby med rennende nese som er slapp og har liten matlyst.

Vanskeligheter med pusten

Hvis babyen puster anstrengt eller har problemer med å puste, ring etter hjelp fortløpende.

Appetitt

Hvor sulten babyen er varier fra dag til dag, og måltid til måltid. Hvis han er sulten bør han spise aktivt. Dersom babyen plutselig mister interessen for å amme eller spise, kan være sykt. Legg også merke til om babyen gulper mer enn vanlig, eller om gulpet er grønnaktig i fargen. Ring da lege.

Manglende våte bleier

Som en tommelfingerregel bør babyen ha minst seks våte bleier om dagen. Ved færre våte bleier kan det hende babyen ikke spiser nok, eller er på vei til å bli uttørret. Har babyen også diaré? Da bør du være på vakt. Tilby mat hyppig og sjekk bleiene for blod. Ved blod eller avføring med konsistens som gele, ring lege.

Warning: A non-numeric value encountered in /customers/1/4/c/barnasutvalgte.no/httpd.www/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008