Hvor ofte skal babyen bades?

0
Illustrasjonsfoto: Shutterstock "Baderutinene har endret seg over de siste ti-årene"
Selv om den tidligere generasjonen ble rådet til å ta badingen som en del av kveldsstellet, er det nå anbefalt å bade sjeldnere for å motvirke tørr og irritert hud.
[td_social icon_style=»4″ icon_size=»32″ facebook=»#» instagram=»#» twitter=»#»]
Nyfødt

Babyen blir født med et fettlag som tas opp av huden i løpet av de første levedagene. Dette fettlaget skal ikke vaskes bort, fordi det er med på å beskytte barnets hud og smøre den med rikelig fukt. Etterhvert kan det derimot være lurt å bade babyen én gang uken med rent vann. Unntaket er selvfølgelig om babyen har bæsjet seg ut, eller på andre måter har møkket seg til. Som oftest ligger små babyer mye i ro, og har få muligheter til å bli skitne.

Olje og såpe

Nyfødte skal ikke ha såpe i badevannet. Huden er enda ikke ferdigutviklet og mangler talg. Bruk heller et par dråper babyolje i vannet for å fukte huden.

Nyfødte

– Viktigere er det å se på hva man har i vannet man bader dem i. Hyppig bruk av oljer tetter igjen hudporene, mens hyppig bruk av såper fjerner det naturlige fettlaget og tørker ut huden. Bruk gjerne produkter i vannet av og til, men vær bevisst på hva de inneholder. Parfymefritt er alltid best, sier kommunikasjonsrådgiver Bo Gleditsch. 

Baby og småbarn

Etter nyfødtperioden kan du bade babyen så ofte du føler behov for det, mange bader hver 3. dag eller oftere. Jo eldre babyen er, jo oftere vil du føle behovet for en vask. Spesielt når babyen har begynt å krabbe og spise fast føde. Her gjelder sunn fornuft, og det finnes ingen regler. Hva tenker du selv? Mange barn elsker å bade og synes det er morsomt å plaske i vannet. Gjør badet til en kosestund.

Det kan være en idé å legge badet på kvelden, før kveldsmåltidet. I tillegg til å bli ren, kan det behagelige vannet bidra til at en aktiv barnekropp blir noe roligere før søvnen.

Olje og såpe

Ofte trenger man ikke bruke såpe på spebarn, med mindre skittet ikke går bort med varmt vann. Årsaken til at man gjerne fraråder såpe, er at såpe fjerner hudens naturlige fuktbeskyttelse og over tid kan bidra til å tørke ut huden. Ta heller et par dråper olje i vannet, det burde holde i massevis. Bruk en mild barnesjampo dersom det trengs.

 

Atopisk eksem

Har barnet ditt atopisk eksem, må du huske på at atopisk hud er tørr. Du skal derfor ikke bade barnet for ofte, for å motvirke at huden tørker mer ut. Bruk olje i badevannet og smør babyen rikelig inn med en god krem etter badet. Unngå bruk av såpe.

Warning: A non-numeric value encountered in /customers/1/4/c/barnasutvalgte.no/httpd.www/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008