Alle norske barn anbefales å følge vaksinasjonsprogrammet fastsatt av Sosial- og helsedepartementet.

Et lite barn er delvis beskyttet mot sykdommer fra fødsel, som følge av antistoffer det fikk fra mor allerede i magen. Etter få måneder svekkes denne imuniteten, og de aller fleste får sin første vaksine ved tre måneders alder.

I Norge inneholder det anbefalte vaksinasjonsprogrammet vaksiner mot elleve forskjellige sykdommer. Alle barn rett til å bli vaksinert, selv om vaksinasjon er frivillig jfr. smittevernsloven § 3.8.

Før vaksinasjon

Det er helsesøster som setter vaksinene på de faste helsekontrollene, med mindre du har uttrykt ønske om noe annet. Informer alltid helsesøster dersom barnet er allergisk, eller nylig har startet på et legemiddel. Ved feber over 38 grader, vil vaksinasjonen normalt sett utsettes.

Etter vaksinasjon

De fleste barn opplever ingen eller liten reaksjon etter vaksinering. Det vanligste er at stikkstedet blir rødt og litt hovent. Dette går imidlertid over av seg selv etter få dager, men det kan være greit å være forsiktig med ta på låret (om vaksinen settes her) ved eksempelvis bleieskift dersom det er ømt.

Ca 1 av 10 kan få lett feber, være søvninge eller utilpasse noen dager etter vaksinasjonen. Noen mister også matlysten. Ha paracet eller annen smertestillende til barn i hus, så er du forberedt. Feber over 39 er unormalt. I sjeldne tilfeller kan allergiske reaksjoner forekomme. Det er derfor anbefalt å vente på helsestasjonen i minimum 20 minutter, slik at eventuell reaksjon kan oppdages og kontrolleres av kyndig helsepersonell.

Dette blir barnet vaksinert mot..

3 måneder: Difteri, stivkrampe, kikhoste, poliomyelitt og Hib-infeksjon, pneumokksykdom.

5 måneder: samme som ved 3 mnd.

12 måneder: Samme som ved 3 mnd.

15 måneder: Meslinger, kusma, røde hunder

Warning: A non-numeric value encountered in /customers/1/4/c/barnasutvalgte.no/httpd.www/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008